Samstag, 10. Oktober 2015

Iroman - Najpoznatiji i najspektakularniji triatlon na svijetu




Ironman Hawaii je najstariji, a istovremeno najpoznatiji i najspektakularniji trialon na svijetu. Održava se na ostrvima Hawaii na Pacifiku od 1978. godine, a ove godine će se održati 10. oktobra.
Za ultra sportiste nema većeg dana u životu od učešća na Svjetskom prvenstvu Ironman na Hawaiima. To je sklop sportskih aktivnosti, od kojih svaka posebno graniči sa ljudskim mogućnostima, a sastoji se od plivanja na distanci od 3,86 kilometara, nakon čega odmah slijedi vožnja biciklom na stazi dugoj 180 kilometara, a iza toga dolazi sasvim normalna trka maratona na 42,195 kilometra. Plivanje se obavlja u morskoj vodi, a biciklistička i maraton trka, takođe, na zahtjevnim stazama.
Za učešće na Ironmanu, sportista se mora kvalifikovati na prethodno održanim takmičenjima uz ispunjavanje zadatih normi. A postoji mogućnost da se učešće nekima odobri na posebno organizovanoj lutriji.
Prilikom starta plivanja, stiče se utisak da se radi o mnoštvu riba u malo vode. Sportisti se od samog starta bore za što bolju izlaznu poziciju, na stazi dugoj 3,86 km.
Na biciklističkoj stazi dugoj 180 kilometara, sportisti na pojedinim dijelovima staze dostižu brzinu i do 70 km/h, dok je prosjeöna brzina 44 km/h.
Maratonska trka, koja iznosi tačno 42,195 kilometara, završna je disciplina triatlona.
Najbolji triatlonac na svijetu je Jan Frodeno. On je olimpijski pobjednik sa Olimpijade iz Pekinga, i favorit je i na ovogodišnjem Ironmanu.
Kad obični ljudi vide ovo tamičenje, postavljaju logično pitanje: Je li čovjek stvarno stvoren da sve ovo uradi odjednom. Naravno, naučnici su u tome jedinstveni i kažu: Triatlon je u svakom slučaju zdravstveno zahtijevan, a odmah nakon toga kažu kako je i štetan po zdravlje.
Naravno, zbog toga se na ovakva takmičenja prijavljuju samo posebno istrenirani i izdržljivi sportisti.
(izvor:focus)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen