Sonntag, 11. Oktober 2015

Ideal ženske ljepote: Kako se mijenjalo perfektno tijelo tokom zadnjih 100 godina

„Gibson girl” s početka dvadesetog vijeka 

Ideal pod nazivom „Gibson girl“ stvorio je umjetnik Charles Dana Gibson. Visoka, sa pokrivenim grudima i kukovima, uskog struka, tako je izgledala idealna žena na prelazu vijekova. Na pitanje kako je došao do ovoga, umjetnik je odgovorio da je inspiraciju dobio na ulici, u pozorištu, posvuda.
Djevojke iz zlatnih dvadesetih

Ove djevojke su voljele sve kratko. Kratku kosu, kratke suknje, što je identifikacija žena u dvadesetim godinama prošlog vijeka. Osim toga, napuštena su mnoga ograničenja, barem u optičkom pogledu, kao što je bio korzet. Žene su se stavile iznad društvenih zahtjeva „dobrog ponašanja“. Počele su javno piti i pušiti, što im je u to vrijeme donoslio epitet „nevaljalih“.
Mae West u tridesetim

Hollywodska zvijezda predstavljena je sasvim drugačije nego pernate djevojke iz dvadesetih. Ona je naglašavala čari ženskog tijela, kao što su grudi i kukovi. Zahvaljujući baš Mae West, ženske obline su bile tražene tridesetih godina prošlog vijeka.
Rita Hayworth u četrdesetim

Četrdesetih godina prošlog vijeka idealna žena je bila udaljena od oblina tridesetih, ali i od divljih dvadesetih. Vitko tijelo žene je došlo u prvi plan. Ovaj ideal je reprezentovao prosjek žena iz tog perioda.
Marilyn Monroe u pedesetim

Seks simboli, poput Marilyn Monroe, Jane Mansfield, ili Betty Page impresionirale su dugim nogama, velikim grudima i uskim strukom, što je odavalo sliku savršene žene. Ženstvenost je slavila povratak, a nastavila se pojavom pin-up djevojaka. Marilyn Monroe je jednom prilikom rekla: „Tijelo je da se posmatra, a ne da se pokriva”.
Twiggy iz šezdesetih

Šezdesete godine bile su ne samo pod uticajem seksualne revolucije, nego i revolucije ideala ljepote. Probio se izgled jedne mršave djevojke, androginog izgleda, kao što je bila supermodel Twiggy Lawson. Ona sebe vidi kao potpuni suprotnost sadašnjim standardima supermrššavih modela: „Ja sam u šezdesetim bila mršavi model, ali moja figura je bila prirodna. I moji roditelji su bili mršavi, tako da je to leži u mojim genima”.
Farrah Fawcet iz sedamdesetih

Valovita kosa, preplanula koža, malo šminke i istrenirano tijelo, pokazuje da je tijelo sedamdesetih bilo sportsko, bez kompromisa prema ženstvenosti. Tih godina, Farrah je bila žena decenije.
Jane Fonda iz osamdesetih

Pokazala je kako se istrenirano tijelo smatra predivnim. Biti mršav je dobro, ali istreniran još bolje, bilo je bio trend onoga vremena. A to se proteže sve do današnjeg vremena. Jane Fonda je bila ikona, ljepota i sportski izgled davale su novu sliku, a s njom je aerobik doživio veliki uspjeh.
Kate Moss u devedestim

Ideal ljepote se ponovo mijenja u devedesetim, ponovo se preferiraju ekstremno mršavi modeli. Kampanja Calvin Kleina sa Kate Moss 1993. godine izazvala je senzaciju, a modna industrija je doživjela bezbroj kritika zbog plasmana pogrešnih vrijednosti, kada je u pitanju ljepota. Kate Moss je jednom, u vezi ove kontroverzne teme i sama rekla: „Ništa ne prija tako dobro, kao osjećaj mršavosti”.
Adriana Lima na početku dvijehiljaditih

Ko su danas najljepše žene na svijetu? Naravno, Victoria’s Secret Angels. One povezuju mnogo aspekata iz proteklih desetljeća. Jedno vitko, visoko tijelo, koje ima ženske obline, ali ujedno i dobro istrenirano. Osnivač modela donjeg rublja je Adriana Lima iz Brazila, već četrnaest godina čuva tajnu ljepote Victorije.
(izvor:huffingtonpost)
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen