Donnerstag, 29. Oktober 2015

Preko svake granice i više od toga







Došlo je vrijeme u kome živjeti normalno više nije dovoljno. Mnogi traže neku dodatnu avanturu u obliku vrha planine od osam hiljada metara, let vazduhom kao ptica, ili avantura zvana ultra marathon. Hobi sportisti svojim ekstremnim sportskim aktivnostima pravazilaze granice ljudskih mogućnosti. U prilogu evo nekoliko primjera preko granica ljudskih mogućnosti:
– Bez sajle i osiguranja: Alex Honnold je sigurno najbolji svjetski solo penjač. Na ovim slikama se vidi kako savladava najopsanije stijene na litici u Nacionalnom parku Yosemite u SAD, na visini od 600 metara. Sa sobom, pri tom, nije imao ništa od opreme.
– Španjac Aniol Serrasoles spušta se kanuom niz 40 metara visoki vodopad. O tome on kaže: „Tako visok koktel hormona dobijam jedino kad sam u kajaku”.
– Drugi svojim disciplinama daju već neke nove nazive, kao što je vodeni biatlon, kada nakon spuštanja preko bijelog snježnog praha odmah oblače kupaće gaćice i skaču u ledenu vodu. To bi se istovremeno moglo nazvati ekstremna promjena.
– A da se već nekoliko zadnjih godina na usponu na Mt Everest pojavljuje gužva pod samim vrhom, svjedoci smo putem fotografija iz medija. Iako uspon košta kao neki automobil srednje klase, svake godine se sve više interesenata prijavljuje za ovu avanturu, u kojoj nekoliko njih, takođe, izgubi život.
– S druge strene, letjeti kao ptica, poseban je izazov za „base jumpere”, kao na ovoj stijeni u Švajcarskoj. Oni sami za te skokove kažu: „Ako uspiješ, junak si, ako ne…?”. Ovo je svakako jedna od najopasnijih vrasta spota na svijetu, pri čemu adrenalin skače do neba.
– Oni koji vole ostati bliže zemlji, nalaze zabavu na mountin bikeu, skačući preko drvenih prepreka i stjenovitih zidova, ili, kako sami kažu, preskaču preko svega što im se nađe na putu:drveća, bregova, jezera, zaljva…
– Neki se zadovoljavaju morem i talasima, ali ne bilo kakvim. Najradije surfaju kad se more ustalasa i kad se podignu ektremno visoki talasi, koje nazivaju monster talasi, kao što to čini Carlos Burle iz Brazila na talasima u portugalskom Nazareu.
Ponuda individualnih graničnih iskustava raste svakodnevno i sve brže. Pri tome se stalno istražuje mogućnost pomjeranja vlastitih granica, a da bi se to postiglo, povećava se nagon i izazov ka novijim avanturama.
(izvor:focus)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen