Freitag, 30. Oktober 2015

Iz životinjskog svijeta: Borba za opstanak







U pustinjama s minimalnim količinama hranjivih materija, kao i na visokim vjetrovitim planinskim vrhovima, uopšte, tamo gdje jedva dotiče hrane, životnije i biljke se koriste začuđujućim trikovima u borbi protiv drugih, pripadali istoj vrsti ili ne, ako se radi u vlastitom opstanku. Britanska „Royal Society of Biology” svake godine raspisuje konkurs za najbolje fotografije godine iz prirode, čiji je moto „konflikti preživljavanja”.
Ove godine, nagradu je dobila Barbara Stanley sa fotografijom iz nacionalnog parka Impalas u Namibiji. Jedan od članova žirija je odluku pbrazložio riječima: „Bili smo fascinirani kako se dramatični momenti tako senzitivno insceniraju” Kroz borbu, mužjaci Impale raščišćavaju redosljed parenja.
Mošusna goveda zaziru jedno od drugog zbog snage i veličine, kako bi izbjegli povrede tokom borbe. A ako dođe do sukoba, onda je to žestoka borba. Do toga posebno dolazi krajem avgusta, kada počinje sezona parenja, kada mužjaci štite izabirano krdo ženki od suparnika.
Parazit, crv sisavac, Leucochloridium paradoxum, smješta se u kučicu puža. Tamo pušta pipke koji izgledaju poput gusjenica, kako bi privukli ptice. Parazit živi u mraku puževe kućice, a čim dođe na svjetlo dana, bude brzo pojeden, a onda nesretna ptica koja ga je pojela postaje njegov sljedeći nosilac. Nakon što ga ptica izbaci kroz izmet, crv dolazi na biljke koje jedu puževi, i tako se krug zatvara.
U Južnoj Africi ljudu su posebno zabrinuti zbog ribljeg fonda. Ribe se tamo izlovljuju i već su došle u kritičnu situaciju opstanka, što je opet dovelo do ugrožavanja opstanka nekoliko vrsta ptica, koje se bore „za posljednju sardinu”.
U isto vrijeme, načinjen je snimak kako dvije žabe vode ljubav u „malo vode” na listu jednog lotosa u Indiji.
Vrsta lisnatih osa (Pristiphora testacea) odlaže svoja jaja na listu breze. Fotografija pokazuje jednog crvenog mrava na listu. Larve izležene iz jaja su se odjednom počele sinhronizovano kretati, tako da izgleda kao jedan veliki organizam, što zbunjuje napadača. Istom metodom one plaše i gladne ptice. koje se zalete na plijen.
(izvor:web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen