Mittwoch, 14. Oktober 2015

Kina: Stakleni lift na litici Thiantanhgzhai






Lift s pogledom! U Nacionalanom parku u provinciji Hubei, u centralnoj Kini, postavljen je lift uz jednu, skoro vertikalnu liticu, kako bi se turistima omogućilo da što prije stignu na vrh, a da pri tome uživaju u pogledu.
Lift, s dvije paralelne kabine, izgrađene od stakla, koštao je 20 miliona yuana, oko 3 milona eura. Lift visine oko 150 metara, kreće se brzinom 2,5 metra u sekundi, a do vrha mu je potrebno 54 sekunde. U jednu kabinu može istovremeno stati 18 osoba, a dnevno izvedu oko 3 hiljade turista na vrh litice Thiantangzhai, koja je zadnjih descenija postala veoma omiljena destinacija turista u Kini.
Pogled na slikovitu prirodu, čije ime u prevodu znači „rajska planina“, poznata je po fantastičnim planinskim pejsažima i impresivnim vodopadima. S vrha litice omogućuje se pogled na 25 planinskih vrhova u okolini, od kojih je svaki viši od hiljadu metara.
Kineska javnost je podijeljena oko ovih liftova. Kritičari smatraju da se liftovi nikako ne uklapaju u okolinu, sa mišljenjem da su oni uništili pejsaž, dok drugi, koji imaju strah od visine, a do sada se nisu odvažili posjetiti ovo mjesto, nakon što su liftovi postavljeni s oduševljenjem najavljuju svoj dolazak na ovo mejsto.
A po svoj prilici, preovladao je komercijalni efekat.
(izvor: People Daily Online)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen