Dienstag, 18. November 2014

Tom Tato – ni tamo ni vamo


Britanska kompanija uspješno razvila biljku TomTato

 
 


Nekad bi se za neke stvari reklo: Ne može od govneta pita! A drugi bi dodali: Ma može, ali ne valja jesti! Kako ovo sve izgleda, kakav ukus ima paradajiz na stabljici, a kakav ukus krompir u korjenu ispod zemlje. Nek proba ko voli! Što bi rekli: ni tamo, ni vamo!

 

Britanska kompanija Thompson and Morgan uspješno je razvila biljku koja, istovremeno, rađa plodove paradajza i krompira. Biljka nazvana TomTato može uroditi s više od 500 cherry paradjza na stabljici, dok ispod zemlje rastu plodovi bijelog krompira pogodni pečenje ili kuhanje.

U kompaniji Thompson and Morgana, tvrde kako su TomTato paradajzi ukusniji od onih kupljenih u dućanu, te da je kompanija na razvoj nove biljke utrošila cijelu decniju, i da su uložili veliki trud u razvoj TomTata. Naime, riječ je o vrlo sofisticiranom zahvatu, u kome stabljike paradajza i krompira moraju biti identične, kako bi se kalem primio.

U Kraljevskom hortikulturnom društvu kažu kako je TomTato uspio tamo gdje drugi nisu, jer je kod sličnih biljki uvijek problem bio okus, oni nisu previše obraćali pažnju na slične biljke u prošlosti, a i tehnologija kalemljenja je napredovala zadnjih godina, što je bila velika prednost.

TomTato je jednogodišnja biljka, a plodovi paradajza i krompira dozrijevaju u isto vrijeme.


(novasloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen