Montag, 24. November 2014

Dirljiva sudbina: Majka žrtvovala svoj život za život bebe



Kada mali Declan iz Aurore, SAD, nekada bude pitao svoga tatu: „A gdje je moja mama?” odgovor će biti jedna veoma tragična priča.

A priča je počela 4. novembra, kada je 34. godišnja Karisa Bugal ušla u porođajnu salu Medicinskog centra Aurora, u državi Colorado, očekujući porod njenog drugog djeteta. Međutim, u toku poroda ljekari su dijagnosticirali emboliju plodovom vodom. Bila je to životna opasnost i za majku i za novorođenče!

Ovakav slučaj nastupa kod jednog od 10 hiljada poroda. Pri tome, plodova voda dospijeva u krvne sudove majke, što dovodi do zaustavljanja rada srce, ili do kolapsa pluća.

Karisa Bugal je trebala hitnu intervenciju, ali otkucaji srca njene bebe u stomaku bili su sve slabiji. Dijete sigurno ne bi preživjelo majčinu operaciju. Majka se odlučila za carski rez, iako je znala da za nju to znači smrt.

Njen sin Declan je došao zdrav na svijet. Majka je još uspjela doživjeti njegove prve trenutke života. Pitala je: „Koliko je tažak?” Babica je rekla 3,3 kilograma. I tada je srce majke prestalo kucati. Ona je žrtvovala svoj život za život njenog djeteta.

Sudbina poznata i u našem okruženju. Širom Amerike krenula je spontana akcija za pomoć.

Što je plodova voda?

Plodova voda je bezbojna tekućina koja okružuje bebu u majčinoj materici. Osim što služi kao mehanička zaštita bebe unutar amnionske vreće (unutarnje embrionalne ovojnice), takođe štiti bebu i maternicu od infekcija. Plodova voda ima i važnu ulogu u razvoju unutarnjih organa, kao što su pluća i bubrezi.

Embolija plodovom vodom je vrlo rijetko, ali fatalno stanje od koga umire polovina žena koje ona zadesi. U Velikoj Britaniji dešavaju se oko tri slučaja godišnje, a poznat je i kod nas.

Embolija amnionske tekućine, ili EAT je krizni slučaj koji nastaje kad plodova voda, fetalne stanice, kosa ili neki drugi ostaci uđu u majčin krvotok kroz posteljicu, te pokrenu alergijsku reakciju uzrokujući prekid rada srca i prestanak disanja. Do njega će doći samo ako mu prethode tri druge pojave: puknuće ovojnica – puknuće vena u materici ili grliću materice – velik pritisak materice na venu. Mali djelići fetalnog tkiva uobičajeni su u trudnoći, ali kod nekih trudnica mogu pokrenuti EAT. To se može dogoditi prije, za vrijeme ili nakon poroda, a 50 posto žena umire unutar prvog sata. One koje prežive mogu imati neurološke probleme. Ne smatra se da je ta pojava nasljedna, ili genetski uslovljena. Karakteristično je da su bebe veće od prosječnih, porod je kasniji (nakon 42. sedmice), težak je, naglo nastupa šok, mučnina, povraćanje, nedostatak daha, groznica.

Uzrok nije poznat, a stanje se ne može predvidjeti ili spriječiti.
(izvor: bild)

Priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen