Dienstag, 25. November 2014

Smrt fašizmu sloboda narodu: Domovino, sretan ti Dan državnosti!


Ona nije ni bošnjačka, ni hrvatska, ni srpska, ona je zemlja svih građana i svih naroda koji u njoj žive. Bosna i Hercegovina danas slavi 25. novembar, Dan državnosti.

 




Zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) održano je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

Dan državnosti BiH izglasali su delegati ZAVNOBiH-a svih nacionalnosti i iz svih krajeva zemlje. Tog dana u Mrkonjić Gradu BiH je obnovila državnost koju je izgubila 1463. godine padom Osmansko carstvo.

Odluke donesene na ZAVNOBiH-u potvrđene su i na AVNOJ-u, a potvrđena je i granica BiH određena odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Na sasjedanju ZAVNOBiH-a vođena je intenzivna rasprava o statusu BiH. Dok su članova Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije (CK KPJ) predlagali da BiH ima status autonomne pokrajine, a ne status ravnopravne federalne jedinice, pokrajinski komitet KPJ za BiH je jednoglasno i odlučno zastupao stav da BiH može imati samo status ravnopravne federalne jedinice u federativnoj Jugoslaviji, a priključenje BiH federalnoj jedinici Srbiji ili Hrvatskoj nije moglo doći u obzir kao konačno rješenje. Presudio je Josip Broz Tito koji je kazao da BiH mora biti ravnopravna federalna jedinica i da Muslimani moraju biti ravnopravan narod sa ostalima.

Zasjedanje je počelo riječima "Smrt fašizmu, sloboda narodu!", a 50 godina kasnije u istom gradu Narodna skupština takozvane tadašnje Republike Srpske predvođena Momčilom Krajišnikom, čovjekom kome je dokazan i kome je presuđeno za ratni zločin, donijela je odluku da se ponište odluke donesene na ZAVNOBiH-u.

S druge strane, Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list Republike BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. novembra Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Iako jedan dio građana BiH, jedan član Predsjedništva BiH, ne slave Dan državnosti, historijske činjenice i događaji se ne mogu zanijekati.

BiH danas nema tekst državne himne, nema zakon kojim bi bilo propisano da se ovaj datum obilježava kao Dan državnosti, nema mnogo toga, ali jedno je sigurno, antifašistima i većini građana BiH dobro je poznat značaj ovog datuma, zato ga obilježavaju i ustrajavaju na tome. Jer, Bosne i Hercegovine će biti, sve drugo će proći! Pokazalo se to nebrojno puta do sada.

(Klix.ba)

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen