Dienstag, 11. November 2014

Smokve, smokvara i vitamin P


Jedna pomalo zaboravljena, stara hercegovačka poslastica: smokvara.
 


 

Smokvara je tradicionalna poslastica. Specifična je po tome što se za njenu pripremu koristi domaći pekmez od smokava.  

Da li uopšte treba podsjećati na to da je najveća vrijednost smokava, pa samim time i smokvare, bogatstvo vitaminom P (vitamin Prijateljstva).

Smokvara se priprema uvjek, i samo sa jednim ciljem:

Neko će doći”.

Bio ga praznik, slavlje, ili samo očekivanje posjete neke drage osobe.

O konzumiranju vitamina P govorio je i čuveni dr. Oz, a on je ustvrdio da se konzumiranjem vitamina P može djelovati i do 30 godina mlađe od svojih vršnjaka. Toplina prijateljstva smanjuje stres i mogućnost infarkta čak do 50%, a za ljude koji imaju čvrste društvene veze kaže da imaju manji rizik od depresije i moždanog udara.

Smokve i vitamin P djeluju tako efikasno da uspjevaju stišati čak i čuvene navijačke strasti, za koje se sve donedavno smatralo da ih je nemoguće sputati. Dakle, još jedan zanimljiv fenomen. Ne znamo kako bi bilo da se njihovo djelovanje oproba na netrpeljivim političarima. Pazimo i brinimo o prijateljima, pokušavajmo što češće, sve što se događa oko nas, sagledati s komične strane. Smijeh i u teškim trenucima, poštovanje jednih prema drugima.

 

U vremenima kad nema friških smokava, može ih zamjeniti i šaka suhih smokava, prijetelju, ili, kod onih malo vještijih, jedan, ili dva komada smokvare.

Pa u slast i s poštovanjem!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen