Freitag, 21. November 2014

Sutorina OTVORENO PISMO I ZAHTJEV PREDSJEDAVAJUĆIM PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE








Povod za ovo pismo je ignoriranje svih prethodnih brojnih upozorenja javnosti na sasvim opravdan problem drugog i u potpunosti zaboravljenog bosanskohercegovačkog izlaza na more tačnije Sutorine i Kruševice. Veliki je broj onih koji su ukazivali na ovaj problem, od akademskog kruga, pa sve do vjerskih zajednica, i samog gradonačelnika Sarajeva pa i građana Bosne i Hercegovine. Nalazimo se u momentu u kojem bi se trebalo zapečatiti stanje na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u korist Crne Gore, što bi zapravo bio katastrofalan poraz naše diplomatije i politike. Time bi se narušio teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, što je čin veleizdaje jer bi predstavljao grubo kršenje svih građanskih prava u našoj zemlji.

U proteklih mjesec dana, mnogi od nas su shvatili ozbiljnost „slučaja Sutorina i Kruševica“, te u potpunosti upoznali javnost s argumentima koji su nepobitno na našoj strani. Na ovu temu je održana konferencija za novinare i javno predavanje u prostorijama VKBI-a 04. 11. 2014. godine, gdje je detaljno predstavljena potpuna argumentacija vlasništva BiH nad Sutorinom i Kruševicom. Na žalost i pored toga, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (u tehničkom mandatu) je na svom zasjedanju 06.11.2014. godine u potpunosti zanemarilo sve činjenice i dokaze iznesene u našu korist, kao i volju naroda, te dalo saglasnost za Prijedlog sporazuma o granicama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Da bi Prijedlog bio u potpunosti usvojen, mora ga ratificirati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine a nakon njega i Parlament BiH.

S obzirom da Komisija za granice Bosne i Hercegovine i savjetnici članova Predsjedništva nisu htjeli ili nisu znali reagirati na odgovarajući način, i predstaviti argumente institucijama ove zemlje i članovima Predsjedništva, ovim putem zahtijevamo od novoizabranih Predsjedavajućih članova Predsjedništva da, nakon što su preuzeli svoje pozicije 17.11.2014. godine, prime tim članova akademske zajednice na razgovor. Tim akademske zajednice će im na licu mjesta predstaviti sasvim jasnu i nedvosmislenu argumentaciju o vlasništvu Bosne i Hercegovine nad Sutorinom i Kruševicom. Prikupljeni dokazi po svakom moralnom i zakonskom principu moraju se iskoristiti u svrhu zaštite suvereniteta, integriteta i interesa naše države.

Prilikom Vašeg odlučivanja o prijemu tima stručnjaka na razgovor na čelu sa prof.dr.Suadom Kurtćehajićem, od Vas tražimo da budete u potpunosti svjesni ozbiljnosti situacije i pritiska bosanskohercegovačke javnosti, koja je veoma zainteresirana za ovu temu. Shvatite da ta ista javnost, nakon što su joj predstavljene činjenice ovog slučaja, u ogromnoj većini ne želi niti razmišljati o predaji svog teritorija drugoj državi. Svako ko je imalo upućen u materiju, veoma dobro zna da su Sutorina i Kruševica u pravnom vlasništvu Bosne i Hercegovine. Nakon što se upoznate sa iznesenim argumentima, očekujemo da na odgovornost pozovete i posljednji saziv Vijeća ministara, koji je u tehničkom mandatu dao svoju saglasnost, kao i članove Komisije za utvrđivanje granica za čije je sazivanje bio odgovoran Ministar civilnih poslova, Sredoje Nović.Vaša je dužnost, prije svega, zaštita teritorijalnosti, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i očekujemo od Vas da se u tom patriotskom pravcu i ponašate. Tim povodom smatramo da ste dužni odgovoriti na ovaj zahtjev koji će biti podnesen dana 21.11.2014. godine na Protokol Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Vaš odgovor i datum za prijem stručnog tima treba biti sproveden najkasnije do 27.11.2014. godine. Naglašavamo da ćemo, ukoliko budete ignorisali podneseni zahtjev za prijem, a time i kompletnu argumentaciju, biti primorani pozvati građane na masovan protest ispred zgrade Predsjedništva i tražiti punu krivičnu i materijalnu odgovornost članova Predsjedništva (a i drugih institucija) za veleizdaju Bosne i Hercegovine a nakon toga i zakonsko pravo pokretanja referenduma građana po pitanju Sutorine i Kruševice.

S poštovanjem,

Građani Bosne i Hercegovine

 

SVI SKUPA ZA SUTORINU.

 

AKO SE SLAŽETE SA TEKSTOM, SA SVOJIH E-MAIL ADRESA ŠALJITE OVAJ ZAHTJEV U JPG FORMATU DA ZATRPAMO INBOX PREDSJEDNIŠTVA BiH I DA IM KRISTALNO JASNO POKAŽEMO NAŠE JEDINSTVO I ODLUČNOST!




 

Sa stranice: facebook/Sutorina je Bosna i Hercegovina. Vratite nam je nazad

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen