Samstag, 22. November 2014

Mostarci na letu oko svijeta: Zlatko-Hafa Hafizović

Zlatko Hafizović, Mostarac sa licencom pilota američkog FFA, u dosadašnjoj pilotskoj karijeri obletio je zemljinu kuglu preko 250 puta.

 
 




Ovih dana, na stranicama uglednog časopisa „Primary post” objavljen je tekst o Mostarcu Zlatku Hafizoviću, pilotu sa licencom američkog FFA. Po zanimanuju inžinjer elektrotehnike, po vokaciji Mostarac, a njegov hobi iz mladosti postao mu je životno zanimanje, po kome je postao poznat širom svijeta.

Zlatko Hafizović, ili Hafa, kako ga od malih nogu zovu njegova raja, kapetan je Boeinga 747-400 i na njemu je preletio 15.100 sati, ili 906 hiljada minuta. Okružio je zemaljsku kuglu u svim mogućim pravcima, slijetao na sve velike svjetske aerodrome. Po njegovom proračunu, zemljinu kuglu preletio je 250 puta.

Za njegov rad i zalaganje, od FAA je dobio priznanje i nagradu za penziju, a uvršten je na listu najpoznatijih američkih pilota. Velika čast i zadovoljstvo, ne samo za Zlatka, nego i za iskrenu mostarsku raju.

Prve korake u pilotskoj karijeri počeo je, a gdje bi drugo, nego u Aero klubu Mostar. Od jedrilica, jednokrilaca, dvokrilaca, dospio je u cockpit Boeinga747. Neopisiv je to doživljaj za čovjeka kad zna da u svojim rukama drži i upravlja avionom od 400 tona, sa 190 tona goriva, 500 putnika i 20 članova posade. Zlatko je jedan od prvih pilota iz Jugoslavije koji je dobio američku međunarodnu dozvolu.

Priznanje FFA je dobio za provedenih 15 hiljada sati u avionu. Inače, američki piloti završavaju karijeru sa 12 do 13 hiljada sati.

U tekstu objavljenom u časopisu „Primary post” ističe se da Hafizović pripada korpusu pilota koji zadovoljavaju najviše standarde pilotiranja u svijetu, a koji su normovani u vazduhoplovnoj industriji i javnosti.

Zlatku iskren čestitke, i do viđenja na kafi u Mostaru.
(izvor: Primary Post, fotosi: arhiva)

Priredio: Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen