Freitag, 7. November 2014

Staze za telefoniranje i surfanje









Mnogi moderni gradovi u svijetu imaju uređene staze za bicikla. U najnovije vrijeme, kako je to nedavno prikazano u jednoj emisiji na National Geographic, u svijetu postaje trend da gradovi obilježavaju i odvajaju staze za one koji telefoniraju, esemesuju, ili surfaju internetom, dok hodaju ulicom. A kako se čini, takvih ima sve više u svijetu, pa čak i kod nas.

Pošast interneta danas vlada svijetom. Internet već razdvaja porodice i prijatelje od stvarnog svijeta i stvara iluziju sasvim novog, virtuelnog svijeta, a mnogi se iz tog zagrljaja ne mogu otrgnuti, kao od neke naopasnije droge.

Ljudi surfaju dok sjede u restoranu, kafani, vozu, autobusu, tramvaju. Pa dobro što to rade dok sjede, ali mnogi sa tim nastavljaju i kad izađu na ulicu. Idu, bulje u display smartfona, čitaju, tipkaju. Svijet okolo, kao da za njih ne postoji. Samo display, i ono što je na njemu.

Da bi se normalni pješaci, koji hodaju trotoarima, zaštitili od tih, koji zureći u display mobitela, ne primjećuju prolaznike, sudaraju se sa njima i smetaju im, gradske vlasti u nekoliko velikih svjetskih gradova već su trotoare u centralnim gradskim zonama “išarale” punim linijama, sa vidljivim oznakama: „No Cellphones” i „Cellphones”, za one koji telefoniraju i one koji ne telefoniraju. Između ostalih, tako je to već učinjeno u Washingtonu, SAD, i mnogoljudnom Chongqingu u Kini. I u tim gradovima ovo je novina.

Pješaci, koji ne telefoniraju dok idu, prilikom sudara sa surferima, upozoravaju ih da idu van pune linije koja je ocrtana za njih. Mnogi od zaustavljenih kažu da nisu bili svjesni kuda idu, te da nisu primjećivali ni oznake niti pune linije na trotoarima.

Valjda će vremenom navići na ovo, kao i na već davno obilježene i odvojene staze za bicikla.

Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen