Sonntag, 23. November 2014

Pogled na najljepše vodopade na svijetu

Ispod, iznad, ili pored najljepših vodopada na svijetu bili smo dosta puta do sada, u razna godišnja doba. Opšte je mišljenje da nema ružnog vodopada, ukoliko je voda bistra, a okolina čista. Ovo je samo jedan, od mogućih izbora najljepših vodopada na svijetu.












Gulfos vodopadi (Gullfoss falls) na Islandu, smješteni su u kanjonu rijeke Hvita, koja se obrušava u kanjon kao da propada u zemlju. Nalazi se na jugozapadu Islanda, definitivno su jedni od najljepših na svijetu.

Anđeoski vodopadi (Angel Falls), u Venecueli, najviši je vodopad na svijetu, sa visinom od 979 metara.

Iguasu vodopad (Iguazu falls), u Argentina je najveći i najljepši vodopad u Južnoj Americi, smješten na granici između Argentine i Brazila.

Nohkalikai vodopadi (Nohkalikai falls), u Indiji, voda im pada sa visine od 335 metara i pravi prelijep bazen u podnožju.

Vodopad Kajetur (Kaietur falls), Gvajana, nije ni najviši ni najširi, ali kombinacija njegove visine i obima čine ge jednim od najmoćnijih vodopada na svijetu.

Plitvice, Hrvatska, iako nisu ni visoki ni strmi, plavetnilo vode koja se obrušava i sliva u jezero upotpunjavaju ljepotu i atraktivnost ovog mjesta.

Viktorijini vodopadi (Viktoria falls), Zimbabve, nalaze na afričkom kontinentu, na rijeci Zambezi, široki su 1708 metara, sa padom od 128 metara.

Nijagarini vodopadi (Niagara falls), Sjeverna Amerika, sigurno su najpoznatiji i najposjećeniji vodopadi na svijetu. Sastoje se od tri velika vodopada. Ono što je najzanimljije, voda neprestano teče, čak i zimi kad su veoma niske temperature.

Saterlend vodopadi (Sutterland falls), Novi Zeland , pravi su od svih vodopada na Novom Zelandu sa visinom od 580 metara.

Josemitski vodopad (Yosemite falls), SAD, jedan od najfotogeničnijih vodopada u Kaliforniji. Istovremeno je najveći vodopad u Sjevernoj Americi, sa visinom od 739 metara.

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen