Freitag, 12. September 2014

Tankovati super energiju



Mozak i mišići, kad im nestane energije, prebacujuju organizam na položaj «off». Da do toga ne bi došlo preporučuje se napraviti i konzumirati jedan shake, koji organizmu daje energiju, gutljaj po gutljaj.

Šta je potrebno i kako ga napraviti?



Sastojci: 2 kašike pšeničnih klica i 3 male kašike košpica od tikve. To staviti u mixer i smiksati u prah. Dodati jednu bananu, jedan kiwi i jednu jabuku isječene na male komade, dopuniti sa 350 ml vode i sve izmiksati dok ne nestane svih komadića. Sipati u veliku čašu.
Pa živjeli!

Vrijednost napitka:
397 kalorija
14 g bjelančevina
61 g ugljikohidrata
11 g masnoće

Kako napitak djeluje?

Pšenične klice
Ako ste oslabili znači fa vam nedostaje B vitamin koji igra veliku ulogu kod vraćanja energije. Nedostatak ovog vitamina u organizmu smanjuje sposobnost djelovanja pošto tada razmjena materija u organizmu ne funkcioniše kako treba. Pšenične klice sadrže B vitamin i raspolažu velikom količinom vlakana, hrane mišiće i mozak, pa vam se zadugo neće ugasiti lampice.
Košpice od tikve
Ovaj mali paket snage brine se za «ekstra energiju». Zbog sadržaja enormno mnogo minerala isporučuju organizmu veoma važne materije. Cink štiti od umora i bezvoljnosti, a željezo poboljšava snabdjevanje kisikom, a to opet povećava sposobnost djelovanja.
Banane
U njima se krije snaga, zbog čega su posebno omiljene kod sportista. Ugljikohidrati dopunjavaju prazne glikogene rezervoare. Visok sadržaj kalija pomaže regulisanja krvnog pritiska i povećanju rezervi tečnosti u organizmu. Tako se bez problema preskače popodnevni umor.
Kiwi
I ova voćka nadomoruje kalijum, ali može i mnogo više od toga. C vitamin preuzima sadržaj željeza iz košpica tikve. Sadrži enzim actinidin.
Jabuka
Kombinacija glukoze i fruktoze iz jabuke omogućuje optimalno preuzimanje ugljikohidrata, a to povećava koncentraciju i sposobnost razmišljanja kao i funkcije neravnog sistema. Tako se ostaje čitav dan fit i sposoban.
Preporuka: za shake uzimate jabuke pod korom zbog vitamina.

(menshealth.de)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen