Freitag, 26. September 2014

Mostarski gradski derbi u subotu



Rođeni u subotu žele izjednačiti skor sa gradskim rivalom

Tema broj jedan u gradu na Neretvi posljednjih dana je fudbalski derbi između Zrinjskog i Veleža. Ljuti protivnici u subotu će se sastati 26. put zaredom, a blagu prednost tokom prethodnih 25 okršaja ostvario je Zrinjski.


do sada: Zrinjski – Velež  25  11  4  10   24:25

U moru ružnih slika koje su u svijet poslane sa dva mostarska stadiona tokom mečeva Zrinjskog i Veleža, mi ćemo se prisjetiti onih ljepših ili pravih sportskih zbog kojih istinski zaljubljenici fudbala dolaze na stadione.

Prvi meč mostarski rivali igrali su u Sarajevu. On je bio prijateljskog karaktera i igrao se na stadionu Koševo prvog marta 2000. godine. Rezultat je bio miroljubiv, 2:2, a strijelci Tihomir Miloš za Zrinjski i Nedžad Serdarević, odnosno Mehmed Teletović za Velež.

Prvi prvenstveni meč igran je Pod Bijelim brijegom u augustu iste godine. Pobijedio je Zrinjski sa 2:0, a pogotke su postigli Buhić i Jurić. Velež je prvi trijumf ostvario u februaru naredne godine. Ponovo je bilo 2:0, a pogađali su Serdarević i Remetić.

Domaćini su pobijeđivali u derbijima sve do septembra 2008. godine kada je tradiciju prekinuo Zrinjski trijumfom u Vrapčićima. Za veliku pobjedu pobrinuli su se Krešimir Kordić i Velibor Đurić.

Rođeni su uzvratili u Kupu tri godine kasnije ostvarivši za sad jedini poslijeratni trijumf Pod Bijelim brijegom. Junak utakmice bio je Riad Demić. Velež je prvi Bod Pod Bijelim Brijegom osvojio u prošloj sezoni, a bilo je 0:0.

Rekorder po broju nastupa na derbijima je Veležov Admir Velagić. Velagić se sa Krešimirom Kordićem i najbolji strijelac mostarskih derbija sa tri pogotka. Najčešći arbitar koji je dijelio pravdu na derbijima je Elmir Pilav iz Sarajeva.

Velež i Zrinjski igrali su 25 puta. Jedanaest pobjeda ostvario je Zrinjski, četiri meča okončana su remijem, dok je deset puta pobijedio Velež.

(sa klix.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen