Donnerstag, 25. September 2014

Marilyn, ikona pedesetih



Obožavana, otrovana, rasprodata





Seks simbol, san muškaraca, proizvod Hollywooda, usamljena olupina. Danas bi joj bilo 88 godina. Umrla je sa 36. Oko njene smrti još uvijek se vrte zamršene priče. Brand Marilyn je i dan danas jedan lukrativan proizvod.
U pedesetim godinama proškog vijeka zbog nje je izmišljen izraz “seks bomba”. Iako su se od tada do danas moda i ukusi mnogostruko izmjenili, Marilyn Monroe je atribut koji na neki način i danas još uvijek osvaja. Na razmeđu stoljeća od vodećih svjetskim glamour magazina izabrana je za najpoželjniju ženu 20. stoljeća.

Marilyn Monroe, rođena kao Norma Jeane Mortenson, umrla je mlada i lijepa, u ranim jutarnjim satima 5. augusta 1962. godine u njenoj kući u Brentwoodu, California. Od tada. ona lebdi kao nedostižan prototip seks boginje za sve mlade glumice, modele i druge žene, ali i zbog okolnosti njene iznenadne smrti. Suicid? Ubistvo?

Sigurno je jedno, Marilyn je bila stara samo 36 godina  kada je pronađena mrtva. Bila je gola, sa velikom količinom različitih tableta za spavanje u tijelu, a kako se navodi, pronađena je sa telefonskom slušalicom u ruci. Zvanično objašnjenje je vrlo jednostavno: samoubistvo, predoziranjem tabletama za spavanje. A to je već materija za koje su zaduženi teoretičari teorija zavjere: Kao u nekom scenariju, čini se jasno, istražitelj je trebao biti suviše lako zadovoljen verzijom o samoubistvu - nemarnost ili namjera?

Da je ova plavuša, holivudske zvijezda, umrlo od trovanja, ne postoji nikakva ozbiljna sumnja. Ali, kako je došlo do ovoga, također se pitaju i stručnjaci i obožavatelji, čak i četiri desetljeća nakon njene smrti. Međutim, oko svega je obavijen veo tajne i misterije.

Blistavo lijepa, vesela Monroe bila je čisti proizvod Hollywooda, kamera joj je bila najbolji prijatelj. A u stvarnosti, imala je ogromne psihičke probleme, pritisak ublažavala alkoholom i tabletama, a od pravog života bila je udaljena koliko i stvarna Norma Jean od Marilyn, sa filmskog ekrana, koja je bila san svih muškaraca. Imala je tri muža, tri puta razvedena, stalno u vezama sa najuspješnijim, najmoćnijim, ali i oženjenim muškarcima svijeta.
Mlada, lijepa, ali mrtva. Ta kombinacija budi maštu, tako da se čak i desetljećima nakon njene smrti javljaju priče sumnje, sa stalno novim dokazima, čak i zataškivanjima, tajnovitošću, ali i zamagljivanju, o misterioznim zadnjim satima Marilyn.
Danas bi imala 88 godina, diva koja to nije smjela biti, ali, možda nije ni htjela. Ukrasila je prvi broj Playboya, ostala nedostižna, neostvareni san muškaraca.
Brand Marilyn i danas donosi novac. Pink korzet iz filma “Neki to vole vruće” postigao je cijenu od 11.400 dolara, telegram Marilyn, od Marlona Branda, dostigao je cijenu od 36 hiljada, njen privatni telefonski imenik 90 hiljada, a grudnjak 9 hiljada dolara. Stvari iz njene lične kolekcije prodate su na aukcijama za više od milion dolara.

(izvor: Spiegel)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen