Freitag, 5. September 2014

Jedna slika, hiljadu sjećanja - Poslijednji ispraćaj Ćire iz Mostara







5. novembra 1966.

Bile je subota, a tih godina imali smo nastavu i subotom, do podne. Onda smo otišli na stanicu.
Na internetu ovih dana izroni slika naroda okupljenog na mostarskoj staroj željezničkoj stanici, 5. novembra 1966. godine, na ispraćaju zadnjeg Ćire, na relaciji Ploče –Sarajevo. Slika je bila malo bolje rezolucije, a neko od mlađe raje je dopisao komentar: Evo, prepoznajte se! Naravno u šaljivom tonu. Slike sa ispraćaja Ćire sam dosta puta gledao. Imam ih u arhivi barem desetak sa ispraćaja zadnjeg Ćire, ali me ova ponuka da je malo bolje pogledam. Jedan momčić mi se učinio poznat. Znam da sam bio na ovom ispraćaju. Pogledao sam u kalendar, bila je subota. Tih godina inmali smo nastavu u školi i subotom, a pošto je ovaj zadnji Ćiro došao u Mostar oko podne, svi smo iz škole krenuli na stanica, sa tašnom ispod ruke. Bila je sila naroda, a kako pišu tadašnje novine, u Mostaru je bilo preko 10 hiljada.
Ovaj momčić, zaokružen na slici, učinio mi se poznat, a za usporedbu, izvadio sam sliku mog razreda iz te godine. Sličnost je velika. Za ovog momčića, zaokruženog na slici razreda, siguran sam da sam to ja.
A za ovog na slici sa stanice?
Sličnost je prevelika da ne bih bio!

U prilogu evo teksta prenesenog iz lista politika, a kojega sam objavio na blogu www.memorylimit.blogger.ba


Poslijednje Ćirino putovanje

Od Ploča do Mostara hiljade građana ispratilo „Ćiru“. Jela Jerković je poslednja „Ćirina“ žrtva.

(Napomena: Preuzeto iz lista Politika, izdanje 6.11.1966.g)

Jutros oko 7:30 časova, na železničkoj stanici u Pločama, prepunoj putnicima kojima je pružena prilika da se besplatno voze do Sarajeva, krenuo je uzanom prugom poslednji ’’Ćira’’
Poznato je zapravo da se upravo danas zatvara pruga uzanog koloseka Ploče – Sarajevo koju će za dvadesetak dana zameniti moderan kolosek, pa je zato ova poslednja kompozicija ’’ćire’’ ispraćena sa svim počastima prema onome koji odlazi i koji ima ogromne zasluge za razvoj celog ovog kraja. Poslednja kompozicija je imala broj 11, lokomotiva je nosila registarski broj 83-146, dok je poslednja vuča poverena najstarijem mašinovođi na ovom delu pruge Aliji Kle…( na žalost nečitko prezime ) i ložaču Zdravku Ljoljiću.
Još sinoć, iako je u Pločama bila gotovo olujna noć, pošto je jugo duvao brzinom od oko 90 km/h, Gojko Brkan i Vlado Vrankić, šef i otpravnik vozova na ovoj stanici, okupili su železničare koji su cvećem okitili celu kompoziciju. Neposredno pred polazak kompozicije oko 1500 građana Ploča okupilo se u stanici. Oni su pesmom ispratili ’’ćiru’’ na njegovo poslednje putovanje.
Stotine hiljada građana čekalo je kompoziciju na svim usputnim stanicama do Mostara, naročito u Metkoviću i u Čapljini. Oni su ovacijama dočekivali i ispraćali starog ’’ćiru’’. To je i razumljivo jer ova mala kompozicija sa svega šest vagona, na neki način je simbolizovala osam decenija postojanja uzane pruge Sarajevo – Ploče koja više nije mogla da se odupre zahtevima novog vremena, pa je zato morala da ustupi mesto praktičnijoj i savremenoj.
Zanimljivo je da cela ova ceremonija nije mogla da prođe bez nesreće. U stanici Opuzen Jela Jerković, 40-godišnja domaćica iz Norinske Kule , u trenutku kada je voz nailazio, pokušala je da uskoči, ali se saplela, pala između tračnica i na mestu ostala mrtva. Tako je ona postala poslednja žrtva pruge uzanog koloseka Sarajevo- Ploče.
Oko 12:30 časova ’’ćira’’ je stigao u Mostar, gde ga je dočekalo preko 10 000 građana načičkanih uz prugu, od prvog signala na ulasku u grad pa do železničke stanice. U samoj stanici vrilo je kao u košnici. Svi su nastojali da se što više približe kompoziciji. Ulazeći u stanicu lokomotiva je otegnutim zvižducima uspela da dočara jauke i stvori kod prisutnih psihozu za onim što zauvek odlazi. Kompoziciju je dočekala vojna muzika, a odmah zatim na improvizovanoj tribini od ’’ćire ’’ su se oprostili Ivan Pehar član kolektiva železničkog čvora u Mostaru i Radmilo Andrić potpredsednik mostarske Skupštine.  Tačno u 13:00 časova ’’ćira’’ je iz Mostara krenuo na svoje poslednje putovanje za Sarajevo.
(Z. Bostandžić)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen