Samstag, 27. September 2014

Noć istraživača privukla znatiželjne Mostarce




Mostar se ove godine po prvi put pridružio 'Europskoj noći istraživača', te je zajedno s još 32 zemlje u Europi svim posjetiteljima, a pogotovo mladima približio posao istraživača.
''Imamo puno mladih volontera koji večeras sudjeluju s nama. Timovi su raspoređeni po punktovima, Nadamo se da je na svim punktovima zajedno oko 1 000 mladih. Došli su nam volonteri iz Konjica, a pridružio nam se i velik broj mlađih sudionika iz osnovnih i srednjih škola na području grada Mostara. Rasporedili smo snage nadam se kako ćemo našim sugrađanima približiti znanost'', rekla je Valentina Mindoljević ravnateljica United World Collegea i profesorica kemije, iz čije škole na ovome događaju volontira 150 učenika.
Osnovni cilj Noći istraživača je popularizacija znanosti, te da se javnosti približi posao istraživača, kao i da se omogući bolje razumijevanje njihovog doprinosa društvu. Također, Noć istraživača treba omogućiti mladima da razmotre znanstvenu karijeru kao jednu od opcija za budući poziv, ali i da doprinese globalnom unapređenju radne sredine istraživača u Europi.
''Mladi danas nažalost nemaju priliku susresti se sa znanosti. Škole su neopremljene nema laboratorija, pa nemaju priliku sami raditi. Ovo je prilika da vide kako to izgleda i što se sve može uraditi, u npr našem malom laboratoriju'', nadodala je Mindoljević.
Program u Mostaru se održavao na više lokacija, a započeo je svečanim otvaranjem manifestacije “Robot” i prezentacijom za djecu na Španjolskom trgu. Pored eksperimenta iz područja fizike i kemije, posjetitelji su imati priliku vidjeti prezentacije, natjecanja, potrage za blagom, CSI tim koji je pokazao da i Mostar ima svog Horacio Canea. A na kraju večeri mladi su imali priliku gledati zvijezde kroz teleskop.
''Radio sam u timu robotike čiji robot večeras otvara manifestaciju. Robot ima samo jednu funkciju, vožnju, a djeca će moći provozati robot. Znanost mi je zanimljiva i nastaviti ću u tom smjeru, volim znanost jer ona objašnjava sve što se događa oko nas'', rekao je Robert Šimović maturant UWC uniforme.
Ove godine u BiH Noć Istraživača se održava u četiri grada - Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Bijeljina.
Noć Istraživača je prvi put pokrenuta 2005. godine, a inicijativa se sastoji od jednodnevnog događaja koji se istovremeno odvija u 32 zemlje Europe u više od 200 gradova. Projekt javnosti nudi aktivnosti obrazovno-zabavnog karaktera koje omogućavaju posjetiteljima da upotpune svoje znanje o istraživačima i da sami istražuju uz dobar provod posljednjeg petka u rujnu.
(Bljesak)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen