Samstag, 6. September 2014

Riječ u fokusu - Gorski udar



Gorski udar, iznenadno nekontrolirano urušavanje velikih količina okolnih stijena u podzemnim prostorijama rudnika, uzrokovano otkopavanjem rude; čest uzrok rudarskih nesreća.





NESREĆA KOJA OD DAVNINA PRATI RUDNIK RASPOTOČJE

Šta je ustvari gorski udar i može li se spriječiti?

Prema definiciji, gorski udar je iznenadno nekontrolisano urušavanje velikih količina okolnih stijena u podzemnim prostorijama rudnika, uzrokovano otkopavanjem rude i čest je uzrok rudarskih nesreća

Posljednja rudarska tragedija koja je zadesila rudare zeničkog rudnika Raspotočje još je jedna u nizu nesreća koje ovaj rudnik prate od davnina, a u posljednjih nekoliko godina dešavaju se gotovo kontinuirano.

Prilikom gorskog udara naglo i nekontrolisano se oslobađaju velike količine stijena u podzemnim dijelovima rudnika koje mogu dostići razmjere i do 200 tona.  

Pri tom je naročito opasno oslobađanje plinova iz stijena koje uzrokuje lomljenje te dolazi do izbijanja otrovnih stijenskih plinova direktno u prostorije rudnika.  

Posljednji gorski udar u rudniku Raspotočje izazvao je kratkotrajni zemljotres koji je potresao područje Zenice i koji se, tvrde stručnjaci, nije mogao predvidjeti.

Međutim, o ovoj geološkoj pojavi još 2002. godine stručnjaci iz Srbije i BiH uradili su posebne studije kojima se pokušalo uticati na sprječavanje ovakvih nesreća koje nerijetko završavaju smrću rudara ili teškim ozljedama.  

Možda se gorski udar ne može predvidjeti, ali se ovakve tragedije ipak mogu i moraju sprječavati. 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen