Dienstag, 30. September 2014

Sudija pod prismotrom



Krimi oko sudijskog spreja

sudija Carlos Valesco Carballo


Ukoliko sudija večeras u susretu Lige šampiona između Shalke 04 i Maribora upotrijebi dozu sa sprejem, prijeti mu novčana kazna od 5 do 55 eura. Takav je propis?
Utakmicu će suditi poznati španski internacionalac Carlos Valesco Carballo (43).
Kako je najavljeno iz Službe za red iz Gelsenkirchena, na stadionu će biti njihov sližbenik, koji će pomno pratiti sudiju i korištenje doze sa sprejem. Prije nekoliko dana njemački TÜV je objavio svoj nalaz po kome doza sa sudijskim sprejem zbog svojih nedostataka, njena  upotreba ne može biti odobrena na području Njemačke. Po fudbalskim propisima UEFA korištenje sudisjkog spreja je dozvoljeno na području Evrope i sprej se već koristi u Engleskoj, Italiji, Španiji Francuskoj i svuda, osim u Njemačkoj.
Nalaz TÜVa iz Njemačke zasniva se na važećim propisima EU po kojima sudijska doza ne zadovoljava zakonske propise, jer sadrži jednu opasnu materiju, i ne posjeduje oznaku da je protivpožarno sigurna.
Šta će se desiti ukoliko sudija večeras upotrijebi sprej?
Po izjavi iz Službe za red, slijedi lično sudiji kazna između 5 i 55 eura.
Da li će UEFA naći neko rješenje prije početka utakmica ostaje da se vidi, jer po nalazu TÜVa upotreba spreja na bilo kom stadionu u Evropi nije dozvoljena?
Prema najsvježijim informacijama, UEFA traga za nekim rješenjem.

Krimi sa sprej dozom traje i dalje...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen