Dienstag, 30. September 2014

Dretelj - nikad zaboravljena trauma



Oni koji su doživjeli i preživjeli strahote Dretelja, dok su živi, neće se osloboditi traume. Pravda, iako je spora, stiže. Dvadeset i jednu godinu nakon Dretelja, ročište na Sudu BiH. 



Sud BiH: Danas izjašnavanje o krivici Ivana Aničića za ratni zločin u logoru Dretelj

Pred Odjelom i za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine danas će se održato ročište za izjašnjavanje o krivici u predmetu Ivan Ančić, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je 8. januara 2014. godine potvrdio optužnicu, kojom se optuženi Ivan Ančić tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Ivan Ančić u periodu od kraja juna 1993.godine do sredine avgusta 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH, kao pripadnik III (V) bojne Vojne policije HVO-a, u svojstvu upravnika logora Dretelj i istovremeno pomoćnika komandanta III (V) bojne Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru Dretelj, gdje je bilo zatvoreno oko 2000 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja opština Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar i dr.

U optužnici se navodi da je optuženi Ivan Ančić počinio, te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubistva, namjernog nanošenja snažnih tjelesnih i duševnih bolova i patnje, tjelesnih povreda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te kao nadređena i odgovorna osoba propustio da preduzme razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca ovih djela.

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen