Dienstag, 23. September 2014

Rijetki susret: Sivi ždral


Sivi ždral (Grus grus) je velika ptica selica. Visina tijela mu je oko 1,3 metra, a krila mu sostižeu raspon preko 2 metra. Može biti teđak do 14 kilograma, što ga čini dosta laganim. Pokriven je sivim perjem, samo su mu glava i vrat tamnosive boje. Ima dugi kljun, ali je nekoliko centimetara kraći od rodinog. Kljun mu je svijetložute boje. Na vrhu male glave ima veliku crvenu mrlju. Na grlu i između očiju ima crnu prugu. Krila su mu sličnarodinim, ali su tamnija. Na dugim sivim nogama nalaze se kandže. Rep mu je crn i kratak. Leti vrlo vješto.

Rijedak je. Ljepota ždrala i njihova spektakularna igra balansiranja u paru, kako u ranijim vremenima, tako i danas, fascinira ljude. U grčkoj mitologiji ždralovi su bili dodojeljeni Apollonu, Demeteru i Hermesu. On je bio simbol opreznosti i razboritosti i smatra se da je „ptica sreće”. U Kini je znak za dugi život, mudrost, starost, ali i za odnos između oca i sina. U Japanu, ždral je simbol sreće i dugovječnosti. U Heraldici, ždral je simbol brige i besane budnost. A u poeziji, ždralovi se koriste kao simbol nečeg „uzvišenog” u prirodi. Bar tako piše u enciklopedijama.

Susresti ga na nekoliko metara udaljenosti, pogotovo u jednom parku, u jednom velegradu, prava je rijetkost.

Spustio se iznenada na obalu, da se odmori, odvojio se od jata sa puta prema jugu, iz samo njemu poznatih razloga. Pozirao je nekoliko minuta kao medijska zvijezda, visoko dižući glavu, a onda su mu vjerovatno dosadile i kamere i blicevi slučajnih prolaznika, poletio je i prikljucio se nekom novom jatu.

U pravcu Sredozemlja.







Tekst i foto: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen