Samstag, 17. Mai 2014

Iz istorije Mundijala (8) - Brazilska samba, italijanska kancona

 (preneseno sa portala Nova Sloboda, serijal: SP u fudbalu,, autor Dragan Miladinović)
SP u fudbalu (8)

Brazilska samba, italijanska kancona

Osamostaljivanje nekadašnjih republika, koje su postajale samostalne države, i ratnim vihorom nikome, naravno, nije na um padao ni fudbal. I sasvim razumljivo, na Svjetskom prvenstvu u SAD 1994. nije se moglo ni očekivati da se tamo pojavi bilo koja reprezenatacija sa područja ondašnje SFRJ.
 
Ali, tamo preko Atlanskog okeana, Brazil se okitio sa četvrtom šampionskom ogrlicom. Presudili su, istina, jedanaesterci (3:2), jer su „Karioke“ finalni okršaj sa Italijanima završili miroljubivo (0:0). Treću poziciju zaposjela je Švedska, koja je pokorila Bugarsku (4:0).
Francuska je bila domaćin skupa svjetske fudbalske elite, onog najvažnijeg najvažnijeg takmičenja na planeti Zemlji. Tamo su se predstavile i dvije reprezentacije sa prostora nekadašnje zajedničke države.Hrvatska je koračala čvršće, uspješnije nego ona SR Jugoslavija.
„Trikolori“ šampioni, Hrvatska treća
Tada „kockasti“, docnije nazvani „Vatreni“, predođeni selektorom Ćirom Blaževićem, rođenim Bosancem, čak su se popeli na pobjedničko postolje, na njegovu treću stepenicu. Jer, u borbi za bronzano odličje na kapitulaciju su prisilili moćnu Holandiju- 2:1! Okosnicu tima u dresovima sa „crveno-bijelim“ kockicama činili su momci što su 1987. pod zastavom Jugoslavije osvojili naslov omladinskog svjetskog prvaka. Među njima je bilo i onih što su oblačili dres „A“ tima SFRJ. Pomenimo neke: Robert Prosinečki, Robert Jarni, Zvonimir Boban, Davor Šuker... Na istom SP, SR Jugoslavija je dogurala do osmine finala, gdje je zaustavila Holandija sa 2:1.



Prije nego što je dospjela u borbi za medalje, Hrvatska je preskočila Rumuniju i Njemačku, dok je poražena od Argentine i Francuske u polufinalu.
„Trikolori“ su, kao domaćini, prvi put osvojili šampionski trofej. U finalu su na koljena oborili silni Brazil- 3:0!
Svjetski šampionat 2002. godine, čiji su domaćini bili Južna Koreja i Japan, nije bilo predstavnika zemalja što su nastale nakon raspada SFRJ. Tamo je Brazil ponovo, i to peti put, u svoje vitrine unio šampionski trofej. „Karioke“ su u finalu nadigrali njemačku armadu sa 2:0.Turska je mimo očekivanja bila treća, savladavši tim Južne Koreje sa 3:2. Prvi tobdžija bio je Brazilac Ronaldo, a za najboljeg igrača proglašen je Nijemac Oliver Kan.
„Azuri“ dugo čekali treću titulu, a Španci prvu
Godina 2006.Loptačka elita se okupila u Njemačkoj, gdje se odlučivalo koja je zemlja najbolja na našoj planeti. I, eto, to su postali Italijani. Oni su sa Francuzima finalni meč okončali bez pobjednika-1:1, pa su penali odlučivali-5:3. I to je bila treća titula „Azura“, prethodne su osvojili davnih 1934. i 1938. godine. Treći je bio domaćin- Njemačka, savladavši Portugal sa 3:1.



Na tom prvenstvu viđene su i selekcije Hrvatske i SR Jugoslavije (Crna Gora- Srbija). Ni jedni se nisu proslavili. Istina,“Vatreni“ su imali nešto bolji skor- sa Brazilcima 0:1, Austrijom 2:2 i Australijom 0:0. Njihove komšije iz Srbije i Crne Gore su doživjeli pravi brodolom: sa Holandijom 0:0, , Argentinom 0:6 i Obala Slonovače 1:2.
I onda SP u Južnoj Africi 2010. godine, Slovenija je bila u grupi sa SAD.om, Engleskom i Alžirom i završila četiri boda i- zaustavljena. Srbija je imala mršaviji bilans- tri boda, i to poslije dvoboja sa Njemačkom, Ganom i Austrijom.



Na afričkom tlu, Španija je prvi put zasjela na šampionski tron. U finalu je, i to poslije izvođenja jedanaesteraca, savladala uvijek snažne, ali i malerozne Holanđane. Nijemci su bili treći, jer su skršili uvijek ambiciozne Urugvajce- 3:1.

Dragan Miladinović
(prijeratni urednik mostarske Slobode)
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen