Samstag, 3. Mai 2014

Šta to bješe sunce?



Konsekvence

Šta to bješe sunce?



Glavni grad Kine Peking već danima je obavijen gustim smogom. Na Tianmen trgu sunce se još može vidjeti samo na ogromnom ekranu. Sve ima svoju cijenu i posljedice.



Peking je postao tako velik, ali i prljav, da se lijepi izlasci i zalasci sunca na Tianamen trgu joü mogu vidjeti samo na ogromnom ekranu. Metropola koja već broji 21 milion stanovnika ne može vječno rasti,  kaže i državni predsjednik Xi Jinping. Grad Boading udaljen 140 kilometara jugoistočno, uskoro bi od Pekinga mogao preuzeti veći broj Instituta.  Gradovi Peking, Tijain i provincija Hebei privredni su okrug u kojem živi i radi preko 100 miliona ljudi. Žive, ali i guše se u smogu. Mjerenja pokazuju da se ovdje u kubnom metru vazduha često nalazi i više od 300 mikrograma opasnih sitnih čestica, što je skoro 12 puta više nego što je dozvoljeno po propisima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Zagađivači se znaju. Gradske vlasti pokušavaju situaciju ublažiti uvođenjem sistema par-nepar za 5,27 milona vozila registrovanih u ovom gradu. Ali to je samo kap u moru. Na snazi je crveni alarm. Vožnja biciklom nije preporučljiva. Čak i pješaci nose zaštitne maske. Jedna studija kazuje kako je u glavnom gradu život za bilo koja živa bića skoo nemoguć. Pored Pekinga situacija je ista i u Shanghaiu sa 24 miliona stanovnika.
Na račun smoga i Kinezi već prave crne viceve na svoj račun tvrdeći, kako su sad sigurni od napada nekog sa strane, jer ih u ovako gustom dimu niko ne bi mogao pronaći, pa čak i rakete sa navođenjem ne bi pronašle cilj, jer bi zalutale.  






(izvori:sdz,welt)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen