Freitag, 2. Mai 2014

I ovo je Mostar, ovog prvog maja 2014.



Ovo zabolili čovjeka. Sramota!


Da u  ovom gradu na 1.maj osvane i ovakav natpis.
Fašizam je tu, među nama, oko nas, ukorijenio se. Dok se raja, koja već mjesecima demonstrira kod Gimnazije, zaustavlja na Lenjinovom, u svom gradu, dok ih čuvaju kordoni policije, kao da su najveći ratni zločinici, iza leđa se radi šta ko hoće i kako hoće.
Jadno i bijedno da ne može biti bjednije ...

Skandalozno: Nacistički grafit na temeljcu sinagoge!

Grafit iz vremena nacističke Njemačke, kada je izvršen masovni zločin nad Jevrejima širom Evrope, "osvanuo" je jutros na ogradi lokaliteta gdje je još prije više od decenije postavljen kamen-temeljac za izgradnju sinagoge u Mostaru.
"Juden raus!", što na njemačkom znači "Jevreji napolje", ispisano je crvenkastim slovima, uz nacistički kukasti križ, na zidu ograde mjesta gdje bi se trebala izgraditi jevrejska bogomolja.
Šokantnom prizoru, u trenutku boravka naše ekipe na mjestu događaja, prisustvovali su i turisti, gosti iz zapadnih, evropskih zemalja, koje se sa ovakvim izljevima fašizma itekako znaju obračunati. Pojedini su zastajali i zgranuto posmatrali slova i znak ispisane na ogradi oko temeljca sinagoge.
Ovo je još jedna fašistička poruka, koju posljednjih godina možemo pročitati na zidovima vjerskih objekata u Mostaru i širom BiH, a da počinitelji u rijetkim prilikama budu pronađeni i procesuirani.
Slučajno ili ne, uvrjedljiva, ksenofobna poruka "osvanula" je na 1. maj, međunarodno praznik rada, te svega nekoliko dana uoči 9. maja, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.




(StarMo)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen