Samstag, 6. August 2022

Velež u odličnoj utakmici pobijedio Želju









Premijer liga BiH, 4. kolo

Velež – Željezničar 3:1 (1:0)

Stadion: Perica "Pero" Pavlović, Gabela

Gledalaca: 1200

Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo)

Strijelci: 1:0 Dejanović 35, 1:1 Štilić 49, 2:1 Anđušić 71, 3:1 Haskić 90.

Žuti kartoni: Bajrić, Pavić, Hasanović, Zeljković (Velež), Mekić, Beganović (Željezničar) 

Velež: Bogdanović, Dejanović (od 68. Ćosić), Bajrić, Ikić, Pavić, Zeljković, Hasanović (od 87. Zvonić), Pršeš (od 68. Blagojević), Anđušić (od 80. Vehabović), Sijamija (od 46. Pantelić), Haskić

Željezničar: Muftić, Galić, Kosorić, Cocalić, Malić, Mekić, Hodžić (od 80. Bekrić), Štilić, Gasal (od 70. Subašić), Santos, Haračić (od 46. Beganović)


Fudbaleri Veleža su u 4. kolu Premijer lige BiH savladali Željezničara u Gabeli sa 3:1. Kao što je poznato, teren u Mostaru se radi, pa je Velež primoran da svoje domaće utakmice igra van Vrapčića, a izbor je pao na Gabelu i stadion "Perica ‘Pero‘ Pavlović".

Početak utakmice pripada Željezničaru. Agresivnije su u meč ušli izabranici Edisa Mulalića, koji je u odnosu na prethodni duel protiv Širokog Brijega napravio samo jednu promjenu u sastavu i umjesto Dženisa Beganovića u igri je bio Dženan Haračić, koji dobro poznaje ovaj teren budući da je upravo iz GOŠK-a stigao na Grbavicu.

Krenulo je dobrim prodorom Santosa Clarismarija po desnoj strani koji je dobio loptu od Štilića, ušao u kazneni prostor, ali na povratnoj lopti ispred Haračića našao se Frane Ikić i spriječio napadača Plavih da šutira ka golu Bogdanovića. Nekadašnji štoper Željezničara, a sada uzdanica Amara Osima spriječio je najgore i nekoliko minuta kasnije. Semir Štilić je lijepo uposlio Hamzu Gasala, a krilni napadač Plavih umjesto da šutira iz dobre pozicije, pokušava da uposli Haračića, a ispred njega je Ikić i izbija loptu u korner.

Velež se nakon desetak minuta igre pomalo počeo buditi, a u 12. minuti pogađaju i stativu. Brzo su izveli jedan prekid na centru, lopta je došla na lijevu stranu za Nemanju Anđušića koji umalo da uhvati nespremnog Vedada Muftića, golmana Željezničara, ali pogađa stativu. Lopta se odbija do Dževada Sijamije, no ni on nije bio spreman i skoncentrisan u ovoj situaciji za bolji šut po golu Muftića.

U 15. minuti bilježimo i prvi šut u okvir gola. Desni bek Željezničara, Marin Galić, je došao do kaznenog prostora, namjestio se i pronašao prostor za šut, ali slabijom lijevom nogom, i lopta završava u naručju Slaviše Bogdanovića.

Kao da su jako visoka temperatura i teški uslovi za igru učinili svoje, pa je nekako i tempo utakmice opadao kako se odmicao kraj prvog poluvremena i nismo vidjeli neke konkretne pokušaje ekipa, sve dok Irfan Peljto u 27. minuti nije poslao igrače na minutu odmora za osvježenje.

Odmah nakon toga Dženan Haračić se dva puta ubacuje iza odbrane Veleža, ali oba puta prvi pomoćnik Senad Ibrišimbegović diže ofsajd zastavicu i signalizira nedozvoljenu poziciju. Prva je bila očigledno ispravna odluka, ali o drugoj će se pričati jer je zaista bilo jako blizu, pa su i gosti bili nezadovoljni odlukom.

U 35. minuti susreta Velež dolazi do vodstva. Razmijenili su domaći fudbaleri nekoliko pasova, a onda je Omar Pršeš vidio utrčavanje Alena Dejanovića, poslao idealnu loptu i spojio Dejanovića sa golom, što bočni fudbaler Veleža koristi i pogađa mrežu Vedada Muftića za 1:0. 

Mogli su Rođeni da se raduju u 44. minuti ponovo. Antonio Pavić je po lijevoj strani povukao loptu, Galić kao da nije bio najodlučniji da li da ga napada, što je nekadašnji fudbaler Plavih iskoristio, šutirao sa neka 23-4 metra iskosa i pogodio prečku Muftićevog gola. To je ujedno bila i posljednja šansa na utakmici, te se na odmor otišlo sa rezulatom 1:0.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme Željezničar dolazi do izjednačenja. Akcija je krenula od Nedima Mekića koji dodaje do Luke Malića, ovaj ubacuje u srce kaznenog prostora, gdje odbrana Veleža potpuno zaboravlja Semira Štilića, a on sa šest metara iz prve nogom pogađa gol Bogdanovića za 1:1.

Nije bilo nekih većih uzbuđenja nakon tog gola sve do 71. minute utakmice kada Velež dolazi do novog vodstva. Antonio Pavić je probio lijevu stranu, bio je brži od Marina Galića, iz prve je centrirao u kazneni prostor, a tamo natrčava na loptu Nemanja Anđušić i glavom sa nekih 12-13 metara pogađa za 2:1.

Nakon tog pogotka Velež se okrenuo defanzivi, nastojao je da sačuva stečeno vodstvo i u tome je i uspio, a do kraja samo povećavaju prednost. U 90. minuti meča Nermin Haskić šalje dugu loptu prema Đorđu Panteliću, ovome u duelu sa Malićem, korner zastavica zaustavlja loptu da ne ode u korner, što je Pantelić iskoristio, prevario Malića, a onda centrirao za Haskića, koji pogađa za 3:1.

Tako je i ostalo na kraju, pa je Velež prekinuo niz Željezničara od šest utakmica bez poraza na gostovanjima uzastopno, ali i upisao prvu pobjedu pod vodstvom Amara Osima nakon četiri zvanične utakmice.

(sport1)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen