Freitag, 12. August 2022

Šampioni kurioznih disciplina

 


Metle, peglanje, grljenje drveća – čudna (pa čak i svjetska) prvenstva.

Na prvenstvima u disciplinama koje su manje-više etablirane, na primjer u biciklizmu ili fudbalu, stvari su često vrlo sumorne – a najčešće se sve vrti oko novca!

Kako je dobro, barem u smislu opuštenosti, da postoje majstori u "sportovima" koji (još) nisu toliko popularni. Na primjer, kada grlite drvo. Ili Quidditch (koji je sada postao quadball).

Ovdje ćem,o predstaviti neka čudna (svjetska) prvenstva – a prije svega takmičenje u jednom od sportova sa metlama, poznat iz univerzuma Harryja Pottera.


Korneri, penali, ubacivanja - kao u fudbalu: prilično dosadno! Već viđeno bezbroj puta. Quidditch je mnogo neobičniji od muškog zimskog svjetskog prvenstva u Kataru, koji se baš i ne smatra jednom od matičnih zemalja fudbala. "Quid...šta?", možda se sada pita nekoliko onih koji nije čitao romane, niti gledao filmove "Hari Poter". Igra sa metlama, bledžera i zlatnog cinkaroša veoma je popularna u izmišljenom čarobnjačkom internatu Hogwartsa - a Quidditch nastavlja da cvijeta i u nemagičnom, stvarnom svijetu. Inače, 19. jula ovaj sport je zvanično preimenovan u Quadball (kvadbol) od strane Međunarodne asocijacije za Quidditch (IQA).

Universe, a time i Quidditch, optuženi su za transfobiju, zbog čega su se čak i zvijezde "Pottera" poput Daniela Radcliffea i Emme Watson javno distancirali od Rowling. Jer: Quidditch/quadball se igra u mješovitim timovima, članovi IQA u potpunosti stoje iza toga, i za raznolikost su. S druge strane, američki filmski gigant Warner Bros. drži prava na termin Quidditch - zbog čega, prema članu odbora IQA-e Andyju Marmeru, postoji samo nekoliko sponzora i igre se ne prikazuju na TV. Uz quadball, sport sa metlama bi također trebao postati poznatiji u medijima. S dobrim razlogom: "Njemačka je druga po veličini Quidditch nacija nakon SAD", izvještava Kevin Kauper iz njemačkog Quidditch saveza. Zanimljivo: Oko 1300 igrača u više od 40 timova čini da Njemačka izgleda bijesno u međunarodnom poređenju. Sama igra je mješavina rukometa, ragbija i dodgeballa (nešto tako kao dodgeball). Čudno: Svi igrači imaju plastične motke između nogu tokom igre sa kojima moraju trčati, skakati i nadmudriti protivnike. U svijetu romana ljudi lete na metli - što nažalost (još) nije moguće za nas konvencionalne ljude. Svake dvije godine održavaju se četiri svjetska prvenstva (posljednja dva su bila žrtva pandemije korone), SAD su pobijedile tri puta, a Australija je 2016. pobijedila u gradu domaćinu Frankfurtu na Majni sa 150:130 protiv SAD. Sljedeće Svjetsko prvenstvo zakazano je za 2023.


Ovdje su još neka prvenstva una kojima učestvuje nevjerovatan broj učesnika i gledalaca:


Užrene strasti

Pub "Bottle Inn" u britanskom okrugu Dorset svake godine organizuje svjetsko prvenstvo u jedenju koprive (vjerovatno zbog više prodaje piva). Pobjednik mora imati najviše ispražnjenih (jedu se samo listovi) i naslaganih stabljika. Aktuelni šampioni su Lindy Rogers u ženskom (12,80 metara stabljike) i umjetnik "Niall" (16,40 metara) u muškoj konkurenciji.


Grandiozno peglanje

Ekstremno peglanje zahtjeva osjećaj proporcije i čvrstinu: u disciplinama poput „Rocky Style” (na visokim planinama, na strmim padinama), “Water Style” (ispod/na vodi; pogledajte sliku) ili “Air Style” (kada se skače sa stijena), odjevni predmeti se moraju glačati u ekstremnim uslovima bez gužvanja. U 2000-im godinama vladala je velika pompa oko profesionalnog peglanja, ali je odnedavno ovo peglanje postalo tiše. Šteta zapravo.




Škakljivo natezanje

Povlačenje preko stola je nacionalni sport na Alpima: skup pravila je sofisticiran, kožni remen za koji takmičari zakače svoje (srednje) prste mora biti dugačak deset centimetara i debeo između šest i osam milimetara. Stolovi i stolice su također "standardizirani". Kaspar Rest iz Gaißacha postao je njemački studentski prvak 2022. u maju. 15-godišnjak je visok 1,95 metara i težak 116 kilograma.


Blato-blato

U Istočnoj Friziji, Njemačka (fotografija) kao i u Finskoj igra se predano fudbal u blatu. "Swamp Soccer" uživa u stalno rastućem broju obožavatelja. Ko voli nešto manji (ali još uvijek blatnjav) trebao bi ove nedjelje pogledati Dangast: tamo se održava njemačko prvenstvo u klizanju blata u sklopu festivala "Watt en Schlick".


Grljenje stabala

Dana 20. avgusta 2022. ponovo će se održati Svjetsko prvenstvo u grljanju stabala, u šumi HaliPuu u Leviju (Laponija), i to u tri discipline:

-Brzina: Zagrlite što više drveća u jednoj minuti

-Odanost: Zagrlite drvo što je moguće emocionalnije jedan minut

-Slobodni stil: jedan minut slobodnog grljenja drveta

-prianjanje (vidi sliku), stoj na glavi, itd.


Ovo su još neka zabavna takmičenja

-Začinjeno, pikantno: Za sve kojima je air gitara previše konzervativna (Svjetsko prvenstvo se održava u Ouluu u Finskoj od 1996. godine) postoji "Svjetsko prvenstvo u seksu na zraku". Učesnici i učesnice imitiraju – da, pogađate – tipična „pokrete u krevetu“. Posljednje Svjetsko prvenstvo održano je u Teksasu 2018. A onda je došla Corona...


-Svjetsko prvenstvo u hvatanju prstima, ne rukama, nego nogama. Ovo funkcionira slično hvatanje prstima, ali ovdje samo s nožnim prstima. Pub sport je izmišljen u britanskom pabu 1976. (iskreno rečena, a gdje bi drugo?!).


Svjetsko prvenstvo u šutiranju nogama se također slavi u Engleskoj više od 100 godina - samo po sebi razumljivo, zar ne?


-Skoro već uspostavljeno je Svjetsko prvenstvo u bacanju plohe kamena, održava se svake godine u blizini grada Obana na zapadu Škotske. Ne računa se koliko često kamen udari o vodu, već koliko daleko će skočiti u tri uzastopna skoka. 2019. godine pobijedio je Mađar Peter Szep sa ukupno 189 metara u tri runde. Ko želi da učestvuje: Sljedeće svjetsko prvenstvo je 25. septembra 2022. godine - tradicionalno 350 učesnika, sve starosne grupe su dozvoljene.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen