Samstag, 20. August 2022

Svečani doček za Lanu Pudar na platou pod Starim mostom

 


Nova evropska plivačka šampionka, šesnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar biće na poseban način dočekana u rodnom gradu, nakon što je na proteklom Evropskom prvenstvu u Rimu u Mostar i BiH donijela dvije medalje – zlatnu i bronzanu.

U Sportskom savezu Grada Mostara (SSGM) su potvrdili za Radio gradska mreža (RGM) – Mostarski radio da će na platou pod Starim mostom biti organizovan poseban doček za Lanu Pudar.“Sutra u nedelju veče u 19:15 imamo press-konferenciju, na kojoj će prisustvovati domaćini dočeka – Sportski savez Grada Mostara i predsjednik Plivačkog kluba ‘Orka’.

Na konferenciji ćemo malo govoriti o rezultatima naše Lane Pudar i o svemu onome što bi se trebalo dešavati u kasnijem dijelu programa”, rekao je za RGM prvi čovjek mostarskog Sportskog saveza, Senad Kevelj. On je najavio da će u 19:45 sati biti upriličen oficijelan program ispod Starog mosta, gdje će se obratiti određeni broj zvanica. Obratit će se predsjednik Sportskog saveza Senad Kevelj, kao domaćin, zatim predsjednik Plivačkog kluba “Orka”, Damir Đedeović, šampionka Lana Pudar i vjerovatno premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. “Znamo da je Vlada izdvojila ogromna sredstva za izgradnju bazena, da su sredstva deponovana, da je to neki process koji sigurno ide.

Imat ćemo i zabavni dio programa, bit će to lijepo interesantno veče na zadovoljstvo svih nas u Mostaru, gdje će se osjetiti šampionska atmosfera koju Lana zaslužuje”, dodao je Kevelj.

Na pitanje, kako gleda na činjenicu da je Lana donijela dvije medalje u Mostar i u Bosnu i Hercegovinu, Kevelj je rekao kako je Lana vratila ponos Bosne i Hercegovine, da smo mi iz jedne ovako relativno male države u prilici da osvajamo tako velika takmičenja.

“Lana Pudar je najuspješnija takmičarka na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se nedavno održalo, a znamo da je ona jedna djevojčica koja ima 16 godina. Zastava BiH bila je na krovu Evrope, bila iznad jedne Danske, Italije, jedne velike Njemačke, Holandije i tako dalje. To govori o važnosti i značaju tog uspjeha. Ja mislim da je Lana Pudar trenutno najbolji ambasador Bosne i Herecgovine”, naveo je predsjednik SSGM, Senad Kevelj.

(Mostaru moj)



Uživo na BHRT: Mostar dočekuje Lanu Pudar

Nakon velikog uspjeha koji je postigla na Evropskom seniorskom prvenstvu u plivanju, a koje je ove sedmice održano u Rimu, najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar se vraća u svoj rodni Mostar. Direktan prenos dočeka, koji će biti upriličen ispod Starog mosta, moći ćete pratiti u programu BHT1, u nedelju veče sa početkom u 19.45 sati.

Šesnaestogodišnja Lana Pudar na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu osvojila je naslov prvakinje Evrope u disciplini 200 metara leptir, a dva dana ranije osvojila je i bronzu na 100 metara leptir.

Za Bosnu i Hercegovinu njene medalje su historijski uspjeh jer je Pudar prva osoba koja je u našu zemlju donijela priznanja sa tako velikog međunarodnog plivačkog takmičenja.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković tim povodom je najavila da će mladoj bh. sportistkinji, novoj evropskoj šampionki, biti dodijeljen diplomatski pasoš.

Lana Pudar je dijete grada koji još nema odgovarajući bazen u kojem bi se sada već evropska prvakinja, ali i drugi mladi talenti, mogli pripremati za buduća takmičenja. Vlada Federacije BiH za izgradnju bazena izdvojila je osam miliona konvertibilnih maraka, a gradske vlasti Mostara odredile su lokaciju na kojoj će olimpijski bazen biti izgrađen i za početak septembra najavile raspisivanje javnog oglasa za izbor izvođača radova.

(BHRT)



Poklon mostarske raje za Lanu Pudar

Lana Pudar, najbolja bh. plivačica, posljednjih dana glavna je tema medija u Bosni i Hercegovine, ali i regionu, odnosno Evropi.

Sjajna 16-godišnja Mostarka osvojila je dvije medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu. Nakon bronze do koje je doplivala prije četiri dana na 100 metara delfin, Lana je u srijedu postala prvakinja Evrope na 200 metara delfin.

Fenomenalnim nastupom oduševila je sve, a na nju su posebno ponosni njeni sugrađani.

Mostarci su se odlučili odužiti svojoj šampionki. U naselju Donja Mahala, na njenom dijelu bliže mostu Hasana Brkića, osvanuo je mural posvećen mostarskoj šampionki.

Udruženje “Sinovi Mahale” naslikalo je njen mural, tako je Lana Pudar dobila najveće moguće priznanje u Mostaru, kao poklon mostarske raje. U ovom mostarskom naselju već duže vrijeme postoji mural posvećen FK Velež.

(starmo.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen