Dienstag, 16. August 2022

Uz novu medalju Lane Pudar

 


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba dana 16. augusta 2022. godine, autor je Semir Hambo)

Lana Pudar, svjetlo na kraju tunela

Ako postoji nešto što građanima ove zemlje vraća osmijeh na lice posljednjih godina to je sport, a posebno pojedinci koji kao feniks izrone iz sumornog ništavila i pokažu put, pokažu da nade ipak ima.

Jedan od najsjajnijih svjetionika na tom putu je tinejdžerka iz Mostara Lana Pudar. Gotovo je bespredmetno više i naglašavati odakle je krenula i u kakvim uslovima je trenirala. Trenirajući u gradu u kojem je najduži bazen onaj od 25 metara Lana je u posljednjih nekoliko godina napravila zavidne rezultate.

U međuvremenu je uz pomoć sponzora dobila priliku i za treninge u olimpijskom bazenu i Sarajevu, ali to sve govori kako pravog sistema nema i kako pored borbe u bazenu Lana mora biti borac i za uslove van bazena.

Svoj uspjeh ova Mostarka ne duguje državi jer je nije iznjedrio zdravi sistem razvoja u sport. Lanu je iznjedrio njen lični rad, odricanje i konstantna borba. Iznjedrila ju je borba njenih roditelja i najbližih saradnika te samo oni znaju kroz šta je ova mlada sportašica morala proći.

Danas kada se priprema za skok u bazen na kapici nosi zastavu BiH, ime svoje države pronosi na podijumima i uspjeh dijeli sa svojim sugrađanima. I nakon još jedne medalje, i to ni manje ni više nego brončane na seniorskom Evropskom prvenstvu u Rimu, Lanu su zapljusnule čestitke raznih nivoa vlasti i političara. Dobit će Lana opet neki novac, dobit će pohvale i zahvale. I to i treba dobiti, ali je realnost da na tome sve ostaje.

Bazen u Mostaru i dalje je pusto obećanje čija gradnja traje decenijama. A generacije odrastaju i prolaze, brojni talenti vjerovatno propadaju, odlaze u druge države, a desetine mladih se obeshrabruje.

Lanin uspjeh će vjerovatno inspirisati mnoge dječake i djevojčice da treniraju plivanje, ali u društvu bez sistema uspjeh je igla u plastu sijena. A sistem nije ništa drugo no jasan finansijski i zakonodavni okvir koji sportistima garantuje jednake uslove i odskočnu dasku za nadogradnju svojih talenata. U državi, ali i u entitetu koji nema zakona o sportu, koji se odbija neshvatljivo uspjesi poput Laninog su individualni i rezultat su ogromnog napora, ali i inata.

Lanini uspjesi ne govore samo o njoj, već pažnju usmjeravaju na neke nove mlade talente koje sistem možda guši. Možda neko drugi ima veći talenat od Lane, ali neće imati taj razvojni put, sreću ili podršku. Taj neko možda neće moći izdržati mukotrpnu potragu za bazenima, traženje sponzora i šta sve ne.

I taj famozni bazen u Mostaru vjerovatno više nije ni potreban Lani, Lana je to prerasla i sebi izborila neke nove standarde. Ali je potreban nekim novim plivačicama i plivačima. Potreban je kao dug prema Lani, kao poruka budućim naraštajima. Jer Lana je već odavno preuzela svjetiljku koja u mučnoj svakodnevnici pokazuje svjetlo na kraju tunela. Samo je neophodno da taj mračni tunel bude sve kraći, a svjetlo jače.

I da, Lana ima tek 16 godina, a već je učinila toliko za državu, već je toliko puta zasjenila politiku, političare i sve moguće podjele i barijere.

(klix)

Lana Pudar, svjetlo na kraju tunela (klix.ba)


Lana Pudar: Ponovo je ispisala historiju svoje zemlje

Najpoznatiji plivački portal na svijetu swimswam.com posvetio je članak Lani Pudar koja je osvojila bronzanu medalju na Evropskom u Rimu u disciplini 100 metara delfin, istakavši da je ponovo ispisala historiju svoje zemlje.

Lana je u finalu imala vrijeme 57.27, što je bilo dovoljno za treću poziciju na kraju utrke. Prvakinja Evrope je postala Šveđanka Louise Hansson koja je imala vrijeme 56.66, a srebro je osvojila Francuskinja Marie Wattel (Francuska) s vremenom 56.80.

"Kao i nekoliko puta u protekloj godini, bosanskohercegovačka 16-godišnja Lana Pudar upisala se u historiju svoje zemlje. U ženskom finalu na 100 metara delfin, postigla je najbolji rezultat u životu, završivši 3. sa vremenom 57.27. Ova izvedba bolja je za 0,10 sekundi od njenog prethodnog rekorda koji je plivala na Serbian Openu u martu 2021. godine, a oborila je i državni rekord u ovoj disciplini.

Možda najvažnije, Pudar je još jednom ispisala nacionalnu historiju, osvojivši bronzanu medalju. Njena brozna je prva medalja za BiH u plivanju na Evropskim prvenstvima", navodi se između ostalog u članku posvećenom Lani na portalu swimswam.com.

Lana je na Evropskom prvenstvu već nastupila u disciplini 50 metara delfin u kojoj je zuzela 10. mjesto, dok je danas očekuju kvalifikacije na 200 metara delfin.

(klix)

Najpoznatiji plivački portal o čudesnoj Lani Pudar: Ponovo je ispisala historiju svoje zemlje (klix.ba)


16 year old Lana Pudar wins Bosnia and Herzegovinas 1st lc european champs medal

As she has done a number of times in the past year, Bosnia and Herzegovina 16-year-old Lana Pudar made national history. In the women’s 100 fly final tonight, the youngster tore to a lifetime best, finishing 3rd in 57.27. The performance takes 0.10 seconds off Pudar’s previous best, which she swam at the Serbian Open in March of 2021.

Before tonight, Pudar hadn’t quite reached her heights of last spring yet this year. She was close at the 2022 World Championships 2 months ago, swimming a 57.67 in semifinals to qualify for the final. Additionally, Pudar’s previous best stood as the Bosnian and Herzegovinian Record in the event, meaning she reset the record tonight as well.

Perhaps most notably, Pudar made national history yet again, winning Bronze with her performance tonight. Her Bronze medal signifies BSH’s first LC European Championships medal in their history. This is just the latest in a long line of BSH history made by Pudar. Last summer, she became the first BSH swimmer to qualify for an Olympic final, then in December of 2021, she won the first major international medal in BSH history, earning Bronze in the women’s 200 fly at the 2021 SC World Championships. She would go on to win Gold in the 100 and 200 fly at the 2022 Mediterranean Games, and now, she’s won LC European Champs Bronze.

La 16enne Lana Pudar Entra Nella Storia Della Bosnia Erzegovina (swimswam.com)


Deset medalja s velikih takmičenja za godinu dana

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu bljesak.info dana 16. augusta 2022. autor je Feđa Ibrulj)

Kraljica

Deset, pazite deset medalja u nevjerojatno kratkom vremenskom intervalu. Lani je bilo sasvim svejedno. Veliki ili mali bazen, otvoreni ili zatvoreni. Europsko ili svjetsko prvenstvo, juniorsko ili seniorsko...

Lana Pudar je osvojila novu medaju. Jesmo li oduševljeni? Jesmo. Jesmo li iznenađeni? Koliko god to možda u ovom trenutku zvuči čudno, nismo. Jer ova bronca osvojena na otvorenom, na Europskom prvenstvu u velikim bazenima je samo potvrdila.

Lana Pudar je danas vrhunska plivačica, djevojčica sa samo 16 godina. Izgleda kao neka bajka, kao neka filmska priča, ali je ovo stvarnost. U kojoj vjerojatno većina nije svjesna onoga što je napravila Lana u posljednjih godinu dana, a napravila je strašno puno.

Plivanje je bazni sport, kao i gimnastika, atletika, judo. U takvim sportovima se planovi barem kada su u pitanju mlađe kategorije, mladi sportaši i sportašice prave u ciklusima. Mikro ili onim većim. Recimo, da se planira jedan dobar rezultat, jedna medalja, popravljanje ličnog rekorda, nacionalnog, u nekim periodima jedno ili dva velika takmičenja, često u nekim olimpijskim ciklusima od četiri godine. Kod Lane je priča pomalo nevjerojatna.

Deset, pazite deset medalja u nevjerojatno kratkom vremenskom intervalu. Lani je bilo sasvim svejedno. Veliki ili mali bazen, otvoreni ili zatvoreni. Europsko ili svjetsko prvenstvo, juniorsko ili seniorsko, ili su recimo Mediteranske igre.

Sasvim je svejedno. Lana je mijenjala države, gradove, kontinente, vremenske zone, bila skoro bez odmora, ali niti u jednom trenutku nije zastala, zatražila pauzu, možda i preskočila neko takmičenje. Ne, to ništa ne bi bilo strašno u njenim godinama, ali nije ni pomislila. Iz bazena u bazen. Kvalifikacije, polufinala, finala, medalje.

U Abu Dhabiju je osvojila broncu, ostavivši iza sebe jednu Zsuzsannu Jakabos, Mađaricu koja je osvajala medalje dok se Lana nije bila ni rodila. Sada je recimo u Rimu iza Lane ostala duplo starija Ilaria Bianchi, svjetska i europska prvakinja u malim bazenima, pa Grkinja Anna Ntountounaki. Jednu i drugu je pobjedila na 100 leptir na Mediteranskim igrama, što opet potvrđuje priču da ništa nije slučajno. Talent, mala skupina trenera, rad i nevjerojatna volja.

Koja je možda i najvažnija. Nekako mora biti u ovoj zemlji. Jer ne treba zaboraviti da Lana dolazi iz grada u kojem nema pravog bazena za treninge. Ne samo ona nego i veliki broj dječaka i djevojčica iz tri aktivna kluba koji posebno u zimskom periodu muku muče s treninzima. I ne samo da u svom gradu Lana nema bazen već i u cijeloj državi su tu tek dva - tri normalna, uvjetna. A koliko je bitno plivanje kao sport u BiH? Možete li pronaći recimo jednog ili dva novinara koja su se specijalizirala za ovaj sport?

Možda i možete ali teško. Koliko je Laninih nastupa bilo u prijenosu na nekoj od gomile TV kuća u BiH? Barem u snimci. Dva ili tri. I to sa Olimpijade i Mediteranskih igara. Da to kojim slučajem pričate nekome u Rimu danas ili sutra, vjerojatno vam ne bi niti povjerovao. Jer u Laninom slučaju sve izgleda kao da se radi o plivačici koja dolazi iz Australije, Kine, SAD, najvećih "plivačkih" zemalja. Ali nema veze. Zato svaka od Laninih deset medalja ima svoju posebnu težinu. Nije ih malo. Deset. Za godinu dana. Za djevojčicu od 16 godina. A tek je počela. I to kako.

(bljesak)

Kraljica / Bljesak.info | BH Internet magazin


Dana 16. augusta ujutro, Lana Pudar se plasirala u polufinale trke na 200 metara delfin. 

Samo jako!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen