Freitag, 5. August 2022

Pojas Muhameda Alija








Rekordna suma za Alijev pojas

On je i dalje je najveći!

Pojas svjetskog prvaka bokserske legende Muhameda Alija († 74) prodat je na aukciji za 6,18 miliona dolara (6,05 miliona eura). Prema pisanju "Sport Collectors Daily", ovo je jedna od najvećih suma ikada plaćenih za ovakvu sportsku memorabiju.

Nije to bilo kakav pojas, to je onaj koji je Ali osvojio pobjedivši kralja nokauta Georga Foremana (73) u legendarnom boks meču "Rumble in the Jungle", (Makljaža u džungli). Novi vlasnik ovog vrijednog komada je američki milijarder Jim Irsay (63), koji je, između ostalog vlasnik Indianapolis Colts NFL tima. Na Twitteru je napisao: "Ponosan sam što sam vlasnik ovog pojasa."

Poznati kolekcionar Irsay nagovijestio je da bi pojas mogao biti izložen na izložbi njegove kolekcije u Čikagu, u augustu mjesecu ove godine.


Za podsjećanje: Muhamed Ali je pobijedio Georga Foremana nokautom u 8. rundi, u boks meču koji je održan 30. oktobra 1974. godine na May Stadionu u Kinshasi, u Zairu, današnja Demokratska republika Kongo. Do danas se ova borba smatra jednim od najboljih bokserskih mečeva svih vremena.

(SCD)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen