Montag, 1. August 2022

Engleskinje pobjednice EURO 2022. u fudbalu

 




Ženska fudbalska reprezentacija Engleske je prvi put u istoriji postala šampion Evrope u fudbalu pošto je u finalu na Wembley Stadium, na produžetke savladala selekciju Nemačke rezultatom 2:1 (1:1).

Domaća selekcija je pred 87.192 navijača do pobjede došla golom igračice Manchester Cytija Chloe Kelly u 110. minutu.

Njemačka je ubjedljivo najuspješnija evropska reprezentacija sa osam zlatnih medalja, a od 1995. do 2013. šest puza uzastopno je bila najbolja na „Starom kontinentu.“

Ovo je bila treća je sreća za selekciju Gordog Albiona. Poslije poraza u finalima 1984. od Švedske (1:0, 0:1, penalima 4:3) i 2009. od Njemačke (6:2), Engleskoj se konačno posrećilo, a u prilog im je išao i izostanak Aleksandre Popp, najboljeg strelca protivničkog tima. Ona je bila najavljena kao starter, ali je zbog problema sa mišićem u posljednjem trenutku šansu dobila Lea Schuler.

U otvorenom meču na obje strane domaći tim je imao više od igre, više šuteva u okvir gola (8-3), a legendarni stadion u Londonu „eksplodirao“ je u 62. minutu kada je Ella Toone, članica Manchester Uniteda, donijela prednost svom timu.

Tima Maggul iz minhenskog Bayerna je izjednačila 17 minuta kasnije, nakon čega su slijedili produžetci.

Naravno, oba tima bila su oprezna, najvažnije je bilo zaštititi svoj gol… Međutim, Kelly se u 110. minutu sjajno snašla posle izvedenog kornera i iz neposredne blizine donela neopisivu radost domaćim navijačima.



Rekordni broj gledalaca, 87.192 prisustvovao je na stadionu Wembley na finalu ženskog Evropskog prvenstva između Engleske i Njemačke, nadmašivši najveći ukupan broj zabilježen u muškom ili ženskom izdanju turnira.

Prethodni rekord posjećenosti na ženskoj utakmici Eura bio je kada je 68.871 navijač bilo na tribinama na Old Traffordu kako bi gledalo domaćine Engleske kako igraju protiv Austrije u uvodnoj utakmici turnira ranije ovog mjeseca.

Rekord u muškoj utakmici bio je 1964. godine kada je 79.115 navijača prisustvovalo finalu između domaćina Španije i Sovjetskog Saveza na Santiago Bernabeu u Madridu.

Prošlogodišnjem muškom finalu Eura između Engleske i Italije na Wembleyu je prisustvovalo 67.000 gledalaca, uz smanjeni kapaitet zbog pandemije COVID-19.

Ukupna posjećenost takmičenja finalnog turnira za žene sada iznosi 574.875, što je više nego dvostruko više od prethodnog rekorda od 240.055 koji je postavljen u Holandiji 2017.

(sport)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen