Samstag, 6. August 2022

Hirošima opominje i nakon 77 godina

 




Čovječanstvo se igra napunjenim oružjem

Prije 77 godina, SAD su pretvorile Hirošimu u pakao prvom atomskom bombom u ratu. Danas nuklearna prijetnja ponovo raste. Za godišnjicu postoji jedan hitan poziv iz Japana.

Suočen sa globalnom zabrinutošću zbog nove trke u nuklearnom naoružanju, japanski grad Hirošima obilježio je sjećanje na žrtve atomskog bombardiranja prije 77 godina.

"Krize s ozbiljnim nuklearnim prizvukom brzo se šire - od Bliskog istoka preko Korejskog poluostrva do ruske invazije na Ukrajinu", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na ceremoniji komemoracije u Parku mira u Hirošimi u subotu.

"Čovječanstvo se igra sa napunjenim pištoljem". Bio je to prvi put u zadnjih 12 godina da je jedan šef UN-a prisustvovao godišnjoj komemoraciji u Hirošimi. Rusija i njen saveznik Bjelorusija nisu pozvani.

U 8:15 (po lokalnom vremenu), kada je američki bombarder Enola Gay bacio prvu atomsku bombu nazvanu "Little Boy", "Mali dječak" na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, stanovnici Hirošime odali su počast minutom šutnje.

Desetine hiljada stanovnika Hirošime umrlo je odmah, a procjenjuje se da je 140.000 umrlo do kraja 1945. Tri dana nakon Hirošime, Sjedinjene Države bacile su drugu atomsku bombu na Nagasaki. Ubrzo nakon toga, Japansko carstvo je kapitulirao.

Hirošima je sada svjetski simbol rata - i mira. "Moramo odmah kazati da su sva nuklearna dugmad besmislena", rekao je gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui. U svom govoru pred predstavnicima 98 zemalja i Evropske unije izričito je pomenuo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, čiji su žrtve nevini civili. "Širom svijeta, ideja da mir ovisi o nuklearnom odvraćanju postaje sve popularnija", rekao je Matsui. Rusija je nedavno potvrdila da ne želi započeti nuklearni rat. "Pretpostavljamo da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da se on nikada ne smije započeti", napisao je predsjednik Vladimir Putin u pozdravnom obraćanju na konferenciji o Sporazumu o neširenju oružja 26. avgusta u New Yorku. Nuklearno razoružanje je već posustalo prije nego što je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu. Sada reduciranje još gotovo 13.000 nuklearnih glava širom svijeta postaje još teže. "Moramo uvijek imati na umu užase Hirošime i priznati da je jedino rješenje za nuklearnu prijetnju da uopće nemamo nuklearno oružje", rekao je Guterres, koji je dobio aplauz za svoj govor u Hirošimi.

Japan je domaćin samita sedam vodećih demokratskih ekonomskih sila (G7) sljedeće godine.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen