Montag, 29. August 2022

Spektakularni viseći mostovi

 


Na slične slike visećih mostova navikli smo zadnjih godina da gledamo iz Kine, i Azije uopšte, gdje se visećim, žičanim mostovima spajaju planinski visovi iznad rijeka i dolina. U vremenima korone takve destinacije su znatiželjnicima postale samo daleka i nedostupna želja.

Njemački turisti su se u tim okolnostima okrenuli domaćim resursima i u svojoj okolini našli spektakularne objekte vrijedne pomena i posjeta. Ovdje samo nekoliko od spektakularnih visećih mostova, koji ni na drugi pogled ni malo ne zaistaju za onim dalekim.

Prvi korak na visećem, žičanom mostu zahtijeva samo malo hrabrosti. Ako je donesete sa sobom, na visećim mostovima možete doživjeti posebnu čaroliju, a dobra doza uzbuđenja uključena je u prozračne šetnje iznad klisura i šuma.




Viseći most Geierlay: Nije za klimava koljena

Nepalski viseći žičani mostovi poslužili su kao model za Geierlay viseći most, koji se ljulja u blagom luku preko uske i oko 100 metara duboke doline, u blizini mjesta Mörsdorfa, kod Koblenza. Ideja je prvi put predstavljena 2006. godine u sklopu javne radionice o turističkoj revitalizaciji sela. U početku je projekat odbijen kao neizvodljiv („preskup, ne privlači dovoljno publike“). Međutim, 2010. godine troje građana, uključujući sadašnjeg gradonačelnika Marcusa Kirchhoffa, ponovo su se prihvatili ove ideje. Studija izvodljivosti je zaključila da se most gradi. Nakon što je još pet godina osigurano je financiranje (između ostalog kroz subvenciju pokrajine Rhineland-Pfalz i Evropskog fonda za ruralni razvoj), počela je izgradnja.

Ionda je 2015. došlo vrijeme: prvi avanturisti su otvorili modnu pistu, na visini od sto metara. Kada je otvoren, most Geierlay, čije ime potiče od imana drevnog prolaza u blizini, sa 360 metara dužine, bio je najduži most te vrste u Njemačkoj.

Pošto je dvije godine kasnije izgubio ovu titulu, zbog otvaranja mosta "Titan RT", dugog skoro 460 metara, kreativni umovi su mu brzo pripisali titulu "najljepšeg visećeg žičanog mosta u Njemačkoj". Klimava koljena su posebno česta pojava, pogotovo na području ulaska i izlaska na most, gdje su fluktuacije – za razliku od sredine mosta – jasno uočljive. Više od 1,7 miliona posjetilaca je u međuvremenu prošetalo preko mosta koji se ljulja, a koji je povezan sa usponom Saar-Hunsrück i predstavlja dio 5,5 kilometara duge staze Geierlayschleife petlje.

Most je otvoren 24 sata na dan, tokom cijele godine. U zavisnosti od parkinga, za pješačenje treba planirati najmanje 2,5 sata. Pristup mostu je trenutno besplatan, a parking se naplaćuje.





Titan RT: Najduži viseći most u Njemačkoj

Bio je to najduži most te vrste u Njemačkoj od maja 2017. - barem dok se u Willingenu ne otvori novi viseći most, što je planirano za jesen 2022. i koji će biti duđi za 200 metara: viseći kabelski most "Titan RT" proteže se sa nevjerovatnih 458,5 metara dužine iznad akumulacionog jezera Bode u sredini doline Rappbode u blizini grada Oberharz am Brocken. Ime je dobio na osnovu dizajna čeličnog visećeg mosta, dodatak RT jednostavno označava mjesto gradnje, Rappbode Tal (dolina). Dobre cipele i malo hrabrosti dovoljni su da se doživi ova posebna avantura na visini od 100 metara. Okružen samo zrakom, malo čelika i fascinantnom prirodom, nudi se jedinstveni pogled. Konstrukcija nocećih sajli od 120 tona takođe nudi uzbudljiv kontrast masivnom betonskom bedemu zida brane, koji ide paralelno sa Titan RT, udaljenom samo oko 50 metara. Uprkos čeličnim sajlama debljine 65 milimetara, most, koji se može pomicati, značajno se njiše, zbog čega je pojedinim posjetiteljima potrebno malo truda da krenu preko. Efekt trnaca se pojačava kada se pogleda dolje kroz rešetkasti pod, ispod stopala šetača.





Wildline: Most samo za ljude bez vrtoglavice

Dugačak je 380 metara, visok 60 metara, širok nešto više od metra - i pravo zadovoljstvo za one koji vole visine: Viseći most "Wildline" u blizini Bad Wildbada u sjevernom Schwarzwaldu, otvoren u julu 2018., povezuje Sommerberg sa stazom kroz krošnje drveća Schwarzwalda i nudi spektakularan pogled na šumoviti niski planinski krajolik.

Posebnost filigranske strukture i netipičano za viseće mostove: staza u početku vodi prema gore, a zatim se diže prema sredini. Kako im samo ime govori, viseći mostovi obično visu u sredini. Ovdje je obrnuto, što šetnju čini spektakularnijom jer se visina povećava sa svakim korakom. Osim toga, ova konstrukcija mosta se ne njiše ništa manje od normalnog visećeg mosta - posebno kada mnogo ljudi hode u oba smjera u isto vrijeme, jer se svaki pokret prenosi na rešetkasti pod. Ovo remek-djelo inženjerstva nije impresivno samo zbog pogleda na krajolik, već i zbog svoje sofisticirane konstrukcije: samo dvije čelične sajle, svaka promjera 75 milimetara, drže pješački most u zraku visoko iznad krošnji drveća.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen