Samstag, 27. August 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Slupani, spaljeni, oslikani

Vozila koja su uniütili i spalili ruski okupatori ne moraju bap biti limene mrlje na ukrajinskim cestama: američki umjetnik Trek Thunder Jelly upao je u predgrađe Kijeva kako bi olupine zasjale cvijetom suncokreta. Projekat “Flowers of hope”, “Cvijeće nade" prvenstveno je namijenjen prikupljanju novca u humanitarne svrhe.



Rijeka, masovna grobnica

Odra, granična rijeka između Njemačke i Poljske, opterećena tonama teškom historijom, ovih dana je postala masovna grobnica za hiljade i hiljade riba. U ovom slučaju, nije globalno zagrijavanje ono što je uzrokovalo prirodnu katastrofu biblijskih razmjera. Naučnici iz obje zemlje još uvijek traže hemikalije koje su izazvale problem. Činjenica da Poljaci – ali ne i Nijemci – žele izolovati toksin po imenu Mesitylen podstiče sumnju da tamo znaju mnogi više nego što priznaju.



Kako se postaje muškarac?

Pandemija je siromašnim dječacima iz plemena Bagisu iz istočne Ugande donijela samo kratku kućnu zamku. Ukinuta su relevantna ograničenja za ekstremne vjerske rituale, pa su se djeca ponovo počela „obrezivati“ bez anestezije, što bi trebao biti znak njihovog odrastanja. Dakle, kompletan postupak mora se završiti bez znakova bola.


Jedinstvo vjere

U SAD-u je Trump želio da im izgradi samo jedn vrata sa mnogo granične ograde, a onda je Biden okončao taj projekat, zbog čega Teksas sada sam gradi svoj zid prema Meksiku. Na slici, meksički hodočasnici u tradicionalnoj nošnji traže savjet i ohrabrenje od Pape. U svojoj tradicionalnoj odjeći, podsjećaju na zajednicu vjere koja se prostire na kontinentu. Papa, koji je i sam Argentinac, kod kuće na južnoameričkom kontinentu, obavlja svoju funkciju sa sve manjom snagom, ali s mudrošću.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen