Donnerstag, 11. August 2022

S Luke od svake ruke

 


Na današnji dan

S Luke od svake ruke

by Emica, 11. august 2014.

"Ne znam po kome i zašto se moj dio grada povezuje s ovom uzrečicom, ali, da nas nema, ima brato na svakom koraku. Kud god makneš, naročito od Lučkog mosta pa do Šarića džamije i dole prema Podharemu. Čak i u moje vrijeme (mislim dok sam još hodala držeći se majki za suknju), momci s Luke su se "puškerali" s momcima iz Donje mahale zbog cura. Oni iz Donje mahale su bili ljubomorni što nama sunce grije bar pola sata duže pa su prelazili na Đinovac, Brekinovac, Liman i Cekljun da se malo duže cvrlje na suncu. Pod Šupljom se igrao remi, ispod Brekinovca su se tajno sastajali parovi i dogovarali o izlasku. Najpopularniji su bili oni frajeri koji su imali ogroman trakrorski šlauf koji je mogao primiti i po 5-6 osoba. Važno i odvažno smo se puštali od Carinskog pijeska do Vojničkih bukova. Čim bi posljednja zraka sunca zašla za Hum počelo bi dozivanje zabrinutih majki. Sjećam se jedne takve avanture najviše zbog degeneka koga sam pokusala kad sam se vratila s Neretve. Vjerovatno zbog toga što se mojoj majci nije svidio vlasnik neretvanskog "poršea". I tako iz dana u dan bi se hladilo pored i u Neretvi. Kavada* u jednu ruku, križa hljeba u drugu i niz sokak pravo na pečine.

Kad spomenuh kavadu sjetih se jednog od brojnih marifetluka lučanima a i šire dobro poznatog Hame Hajrosum... Ovaj nadimak je dobio jer mu je bio univerzalan pozdrav i skraćenica i za sabah i za akšam. Bio je vrsni soboslikar, jedno vrijeme majstor u ŠUP školi za molere. Jednom prilikom je zaključao šegrte u prostoriju koju je trebalo oslikati i nije im dao vani dok nisu bili pri kraju. (dobra taktika za naše političare). Skoro svaki dan je bio obogačen njegovim marifetlucima.

Bašta nene Saričuše se graničila s njegovom, a kad su komšije za primjer, nije bilo ograda, samo je zajednički put bio međa između vlasništva. Posadila Saričuša kavade, zelene li se zelene, ali ni jedna još da zarudi. Izabrao Hama najveću kavadu, ofarbao je u crveno i čekao reakciju. Jutro zarudilo, oglasio se i bulbul* iz krošnje starog bajama* na pečinama, Saričuša kao prava domačica, odlazi u baštu da prije sparine pobere što se pobrati može. Iznenađena ugleda zrelu kavadu, ubere je i požuri da se pohvali ukućanima. Kad ukučani ugledaše da je kavada ofarbana i rekoše joj ibreteći se ko je to mogao da uradi, Saričuša zaklima glavom i kratko prozbori: "A Hama valahi, a ubiću ga bilahi"!"

*kavada-paradajiz, *bulbul-slavuj, kojih stvarno ima u mostarskim baštama, *bajam-badem

(Emica, 11. Augusta 2014)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen