(prigodan tekst prenešen
sa portala dubrovniknet)
Kiseli kupus oduvijek je bio cijenjen,
posebice kao lijek, a vrijeme zime je upravo pravo vrijeme da
organizam okrijepimo svim blagodatima ovog povrća. Način njegove
pripreme potiče od Slavena, a koristi se i dan danas. Poznato je da
je moreplovac James Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom za
prevenciju od opasnog skorbuta. Pojedini liječnici poput Kneippa
njime su uspješno liječili dijabetes, giht, opekline i upale.
Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi ljekovitost mnogih poznatih
biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina
C. Dovoljno za početak!
Slijede vitamin A, folna kiselina,
magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i
bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno
preporučuje vegetarijancima i veganima. Nažalost, odnosno dijelom i
zbog nemanja tradicije kiseljenja kupusa na ovim prostorima, ne mogu
reći da je to dio naše tradicije (na području Dubrovačke
republike) ali od davnih dana zasigurno mogu tvrditi da su ga
spremale naše dobre gospođe u Gradu, jer sam i ja „hodio u butigu
uzest kilo krauta“.
Lijek za probavni sustav
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje
od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna
fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga
je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih
disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili
kemoterapije.
Blagotvorno djeluje na želudac i
crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje
probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava
metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma
te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i
jača otpornost organizma.
Zacjeljuje rane i opekline
Kiseli kupus pospješuje zarastanje
rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete
koristiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih
alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele
ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog kupusa
i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo
položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom.
Za podizanje raspoloženja te općenito
dobro zdravlje, svaki dan pojedite dvije do tri žlice naribanog
kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i
otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje
starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.
Blagodati soka kiselog kupusa
Rasol - sok kiselog kupusa – ima
mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i
B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za
liječenje čira na želucu i dvanaestercu. Vrlo je popularan narodni
recept za liječenje nagluhosti pomoću rasola. Navečer, prije
spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho.
Tako spavajte i izvadite je ujutro.
Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od
upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk. Da biste iskoristili sve
hranjive tvari u kiselom kupusu, konzumirajte ga sirovog, kao i
njegov rasol. Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bučinog
ili domaćeg maslinovog ulja. Osim toga, možete ga kuhati, pržiti,
peći, pirjati i kombinirati sa žitaricama, na primjer ječmom.
(dubrovniknet)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen