Montag, 28. Januar 2019

Danska prvak svijeta u rukometu




Reprezentacija Danske osvojila je titulu prvaka svijeta savladavši u skandinavskom finalu selekciju Norveške, uvjerljivim rezultatom 31:22.
U proteklih 18 dana na tlu Danske i Njemačke odigrano je uzbudljivo Svjetsko rukometno prvenstvo, a za titulu prvaka svijeta večeras su se borile skandinavske zemlje Danska i Norveška.
Nošeni fantastičnim igrama najboljeg igrača turnira Mikela Hansena Danci su došli do finala u koje su Norvežani pak stigli zahvaljujući najboljem golmanu turnira Espenu Kristensenu.
Norvežani i Danci su se za prvu titulu svjetskog prvaka borili pred prepunom dvoranom u danskom Hemingu.
Danska je pobijedila rezultatom 31:22 i prvom titulom prvaka svijeta upotpunila vitrinu u kojoj od ranije ima pehare osvojene na evropskim prvenstvima i Olimpijadi.
Norvežani ni u drugom finalu nisu uspjeli doći do zlatne medalje, mada je i plasman u finale zapažen uspjeh s obzirom da su iza sebe ostavili trećeplasiranu Francusku i četvrtoplasiranu Njemačku.

Naredno svjetsko prvenstvo igrat će se za dvije godine u Egiptu. Na njemu će prvi put učestvovati 32 reprezentacije umjesto dosadašnjih 24.

Konačni poredak
1. Danska
2. Norveška
3. Francuska
4. Njemačka
5. Švedska
6. Hrvatska
7. Španija
8. Egipat
9. Brazil
10. Mađarska
11. Island
12. Tunis
13. Katar
14. Rusija
15. Makedonija
16. Čile
17. Argentina
18. Srbija
19. Austrija
20. Bahrein
21. Saudisjka Arabija
22. Sjeverna i Južna Koreja
23. Angola
24. Japan

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen