Dienstag, 22. Januar 2019

Slike potpunog pomračenja mjeseca







Juče ujutro, između 4:34 i 5:41 sati, zasjao je krvavi mjesec na nebu i ranoraniocima ponudio jedan poseban nebeski spektakl.
Potpuno pomračenje se desilo kad je mjesec potpuno ušao u sjenku od Zemlje.
Za upotpunjavanje spektakla ovog puta su pomogle niske temperature i vedro nebo u velikom dijelu zapadne Evrope.
Do potpunog pomračenja Mjeseca može doći samo kod punog Mjeseca i to kad se Sunce, Zemlja i Mjesec nađu na jednoj pravoj liniji.
Tom prilikom sunčane zrake u atmosferi bivaju razbijene, a do Mjeseca dopire samo njihova crvenkasta svjetlost, te Mjesec stoga sjaji u njegovoj crvenoj ljepoti.
Osim toga Mjesec na svojoj orbiti, koja ima oblik elipse, stoji na najbližij tački prema Zemlji pa zbog toga i izgleda tako velik.
Tokom pomračenja Mjesec prošao je kroz različite faze,





Posebni spektakl nude slike Mjeseca u odnosu na okolne objekte na mjestu snimanja, kao što su ove slike, nastale u blizini grada Duisburga u Njemačkoj. Tom prilikom su ponuđene boje kontrasta. Dok Mjesec sjaji crvenom bojom, park je istovremeno osvjetljen ružočastom bojom.
Slike u prilogu nastale su uz pomoć tehnike u plenetarijumu u Bochumu u Njemačkoj, a tok pomračenja je tamo u live-streamu praćen iz Griffith- Observatoriuma u Los Angelesu, a panoramske fotografije su nastale sa kineskog svemirskog broda Jadehase. Nakon toga, te slike su u posebnoj laboratoriji složene u jednu sliku.
(web)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen