Freitag, 18. Januar 2019

Divlji konji sa Kruga, januar 2019.









Ljepotani na Kruzima poziraju turistima, stegla zima, hrane malo

Fotografije: Muamer Brko Ramić
14 januar 2019.
(tomislavnews)



Krug (ili Krug-planina, Kruzi) je krška visoravan u Bosni i Hercegovini. Nalazi se sjeverno od Livna i Livanjskog polja na jugozapadnoj strani Cincara. Prostire se između 1150 i 1350 metara nadmorske visine, a najdominantniji vrh nalazi se na 1562 metra. Visoravan je prekrivena brojnim vrtačama inim kraškim fenomenima, kao što su ponori i špilje.
Na Kruzima obitavaju divlji konji koji su potomci pitomih konja koje su vlasnici napustili dolaskom mehanizacije u poljoprivredu. Između Livna i Kupresa preko 30 godina obitava oko 180 divljih konja.
(wikipadia)


Livanjski divlji konji i ovih hladnih zimskih dana obitavaju nedaleko od planinskog prijevoja Borova Glava. Sa svog glavnog staništa – planinske visoravni Kruzi, hladna livanjska bura ih je tu dotjerala. Zbog visokog snijega u potrazi su za hranom, a nje nema, ma kuda krenuli.
Ipak, nema nikakve opasnosti za njih, ističe Branko Lijović, čovjek koji o ovim konjima, zajedno s još nekolicinom članova Udruženja “Borova Glava”, volonterski brine.
Ovi divlji konji su odavno prava livanjska turistička atrakcija. Ipak, izuzev nekoliko volontera, od tih su životinja svi “digli ruke” – pa i sam grad Livno pod čijom su bili zaštitom do unazad godinu dana.
15. januar 2019.
(Divlji Konji s Kruga /facebook)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen