Samstag, 12. Januar 2019

Tri destinacije kao iz snova

Kada ste se zadnji put u snovima nekuda odlutali? Ponekad su i najudaljenije destinacije udaljene koliko i jedan san.


Mrtvo more
Mrtvo more, a zapravo mu je ime pogrešno, jer je zahvaljujući visokom sadržaju soli i njegovom mineralnom bogatstvu, itekako živo, a kupanje u njemu snažno oživljava. Oko 900 kvadratnih kilometara ovog mora između Jordana i Izraela vrlo je popularna destinacija za banjske turiste, ljubitelje wellnessa i svih onih koji uživaju u toplim, tirkiznim vodama. Na izraelskoj strani nalazi se plaža Ein Bokek i brojni spa hotela.
Voda Mrtvog mora sadrži 21 mineral, uključujući magnezijum i kalcijum. Dvanaest njih se ne nalaze ni u jednom drugom moru, a dolaze iz dubokih, podzemnih izvora.
Voda ovog mora sadrži deset puta više soli nego normalna morska voda. Zbog veće gustine,  posjetioci bez imalo napora mogu da plutaju na vodi.


Ogromni grad
Više, brže, dalje: Dubai.
Hiper metropola nudi više od luksuza. Okvir slike visoke 150 metara povezuje četvrt nebodera sa tradicionalnim starim gradom Dubaija. Zgradu pokazuju kao muzeji razvoja grada, od ribarskog sela do megacityja.  Ko traži opuštanje, može se relaksirati na plaži Beach Hotspot La Mer, ili će odatle krenuti na krstarenje Orijentom.
Burj Khalifa, 828 metara visok, najviša je zgrada na svijetu. Na spratovima 124 i 125 nalazi se platforma za razgledavanje, At the Top“, sa pogledom na grad od 360 stepeni.
Na 122. spratu nalazi se „At.mosphere“ najviši restoran na svijetu. A da bi se uživalo u pogledu kroz prozor, gost mora napraviti ceh od najmanje 298 dolara.
Zahvaljujući bumu izgradnje koja je trajala više od decenije, Dubai je postao grad sa najviše zgrada viših od 300 metara na svijetu.
Grad u Perzijskom zaljevu je najveći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i istovremeno je i sam jedan Emirat. Godišnje u Dubai dođe oko 14 miliona turista, i po tome je najposjećeniji grad na svijetu.


Oživljena divljina
Kada se sunce spušta iznad Bushlanda na sjeveru Botswane, lavice bude mlade da pođu u lov, vodeni konji napuštaju njihove lagune, cvrčci započinju njihovu muziku, paviani kriče, a sve to zajedno čini song jednog afričkog predvečerja. Gigantska delta Okavango nudi svu raznolikost životinjskog svijeta, za safari kao iz slikovnice, uz svu poniznost prema divljoj ljepoti prirode.
Ko prenoći samo jednu noć u hotelima „Mombo“ ili „Qorokwe“ osjeća se kao u filmu „Moja Afrika“.
Okavango je smješten u sred pustinje Kalahari, a pretvara 20 hiljada kvadratnih kilometara pustinje u jednu od najvećih močvara Afrike, sa najviše životinjskih vrsta.
Na ovom području, na suhim travnjacima, obitava oko 25 hiljada stepskih zebri.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen