Mittwoch, 16. Januar 2019

Karfiol ljubičaste boje


Karfiol bijele boje je bio juče, a povrće se danas sve češće javlja u raznovrsnim bojama.
A kako je počelo, uskoro bi se nekome za rođenan, umjesto buketa cvijeća u rukama, na vratima mogli komotno pojaviti sa glavicom ovako obojenog kupusa.
Bijeli karfiol je nekada imao značajno mjesto u ishrani: posebno u vrijeme vladavine francuskog kralja Luja XIV. Ovaj kupus se toga vremena smatrao delikatesom u Francuskoj, a njegova boja je bila šik.
Vremenom se sa karfiolom desilo nešto slično kao i sa filterom za kafu: izišao je iz mode, i jednostavno ga je nestalo iz vida. To je, ipak, bilo šteta, jer karfiol ima nježan ukus, a povrh svega veoma je zdrav, sadrži dosta magnezijuma, kalija i vitamina B6 i C, te jača imuni sistem.
Stoga treba pozdraviti činjenicu da ova vrsta kupusa ove zime doživljava svoj šareni Revival u prehrani. Karfiol je sada u trendu, u narandžastoj, ali u ljubičastoj boji. Novi sjaj ne zahvaljuje ni trena prehrambenoj hemiji. Kao i druge šarene vrste povrća, na primjer mrkva i paradajiz u drugim bojama, kakvi se sada nalaze na tržištu, svoju boju zahvaljuju isključivo selektivnom uzgajanju i rastu.
U organskom segmentu uzgoja povrća, posebno je najavljena čitava pakleta raznovrsnih boja.  Bio-poljoprivrednik Dirk von der Ehe, koji svoje povrtnjake ima u blizini Schwerina u Njemačkoj, uzgaja žute i ljubičaste mrkve, i u tome vidi jednu protivtežu osiromašenju i iscrpoljivanju sorti, koja je provođena desetljećima unazad.
„Ponovo otkrivene sorte izgledaju dobro, a često su ukusnije nego prije, jer njihov uzgoj nije pretjeran“ kaže Dirk.
(stern)


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen