Sonntag, 13. Januar 2019

Iz životinjskog svijeta: Raznovrsnost žaba iz Ekvadora




Neobično oblikovana glava, žuto-zelena koža: U prašumama Ekvadora žive jedinstvene vrste žaba. Sad se pokazalo da žabe ne interesuju samo biologe, one bi mogle biti vrlo korisne i za medicinu.
Žablji “kvak” je zvučao tako neobično u stručnim ušima Santiaga Rona, ekvadorskog biologa, kada je počeo istraživanje ovih životinja. Poslije 15 godina napornog istraživanja, on i njegov tim su objavili: “Scinax tsachila” je 600. po redu katalogizirani vodozemac koji živi u Ekvadoru.
Ekvador je zemlja poznata po svojoj ogromnoj flori i fauni. Što se tiče Ekvadora, on ima najveću raznolikost vodozemaca na svijetu, kako piše naučni portal “Bioweb”. Samo u većim zemljama Brazilu, Kolumbiji i Peruu ima više vrsta vodozemaca.
Jedna vrsta podsjeća na mrtvi list “Edalorhina perezi”, druga je sa trokutastom glavom “Hemiphractus Scutatus”, te vrsta sa žuto-zelenom, gotovo prozirnom kožom “Sachatamia Ilex”.
Žaba u Ekvadoru, nije istovremeno samo žaba. Prema kazivanju istraživača, postoji još oko 200 vrsta koje treba otkriti i istražiti. A za to je potrebna “vojska biologa” za kategorizaciju cijele vrste. Ron je zaposlen na Katoličkom univerzitetu u Quitou, glavnom gradu Ekvadora.
Od 600 vrsta vodozemaca u Ekvadoru, 42,5 posto su endemi, što znači da se mogu naći samo na tom području. A tih 42,5 posto je tačno 255 vrsta. Ovaj broj je veči nego broj svih vrsta vodozemaca koji postoje i žive u Argentini.
Ime žabe “Scinax Tsachila” potiče iz autohtone zajednice “Tcachila”, koja živi u području oko Santo Domingo de los Colorados i u susjednim provincijama, prašumskom području na zapadnoj padini Anda, Tamo je Ron otkrio prvu od tih žaba.
Istraživanja su se, takođe, pokazala korisnim i za medicinu.
“Naučne studije pokazuju da izlučevine na koži ovih životinja imaju visok potencijal u terapeutskoj oblasti i bio medicini”, kažu iz Ministarstva za zaštitu čovjekove okoline.
Već postoje analgetici na bazi ekstrahovanih supstanci vodozemaca. Industrija tu vidi jedan veliki potencijal.
Osim toga, vodozemci igraju veliku ulogu u očuvanju močvara, baruština, džungli, rijeka .
Vodozemci su i kao potrošači i kao plijen karika u lancu nutrijenata i energije, piše portal Bioweb.
Za drevne kulture Ekvadora žabe su oduvijek značile plodnost i regeneraciju života.
Doduše, mnoge vrste su ugrožene. Od poznatih vrsta žaba, moguće da je već 18 vrsta izumrlo. A čak za 33 posto prijeti izumiranje. Uništavanje njihovih staništa, zagađenje, patogeni, klimatske promjene, sve su to prijetnje ovim vrstama.
Rastuća poljoprivreda smanjuje površinu šuma i jedan je od glavnih opasnosti za ove vrste. Mladi Evkadorci osjećaju ljubav prema prirodi. A to promoviše istraživanje i očuvanje vrsta, tvdi Ron.
(nrz)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen