Dienstag, 26. Januar 2016

Tajanstveni jahači

tajanstveni jahaci2
Ono što na prvi pogled izgleda kao robot koji jaše kamilu, u stvari je bor mašina na daljinsko upravljanje, sa pričvršćenim bičem, odjevene u trikoe vlasnika kamila.
Šejhovi, vlasnici i po deset miliona eura skupih kamila, sami odlučuju kada i kako će njihove kamile natjerati da trče brže. Dva kilograma teška bor mašina je povezana sa funk uređajem. Prateći trku iz svojih skupocjenih džipova, šejhovi preko funk uređaja ubrzavaju rad biča, čime tjeraju kamilu da trči još brže.
Stoga je ponekad oko samog trkališta velika gužva. Vlasnici prate svoje kamile iz džipova, pa onako kako se kamile pretiču na trkalištu, tako dolazi i do preticanja džipova uz rub staze.
Međutim, najvažniji način za ubrzavanje kamila su u stvari povici. Zbog toga, džipovi moraju ostati tik uz stazu. Udarce biča kamile jedva i da osjećaju, dok na povike reaguju senzibilnije.
Najbrža kamila nakon trke biva obojena sa šafranom, i ta boja ostaje vidljiva sedmicama dugo. Za svaku pobjedu, vlasnik kamile na poklon dobija jedan novi džip. Najčešće se ti džipovi ne koriste, jer nagrada za jednu trku nije toliko bitna, koliko ona najvažnija, koja se dobija na kraju jedne sezone. To je zlatni mač, i uz njega sve počasti koje mu pripadaju.
Šejhovi u zadnje vrijeme žele da se trke kamila proglase olimpijskom disciplinom.
Sa bor mašinom? Čini se ipak, da im to neće poći za rukom?
(izvor:focus)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen