Donnerstag, 28. Januar 2016

Madagaskar: Baobab iščupan iz korijena

mamut drvo pad
Tropska oluja „Chezda“ je u blizini sela Kirindi na zapadu Madagaskara iščupala je iz korijena jedno divovsko stablo Baobab. Ovo drvo je, inače, zaštitni znak Madagaskara.
Naziv mu potiče iz arapskog jezika, u kome ga nazivaju „bu bibab“, što znači „mnogozrna voćka“. Pojedini narodi koji žive u oblastima gdje je baobab raste, često ga nazivaju i drvo majmunskog hljeba. Karakterističan je po svom širokom i visokom stablu, koje raste iz pjeskovitog tla.
Sedam od osam poznatih vrsta ovog drveta raste na Madagaskaru, a od toga šest vrsta samo tu i nigdje više na svijetu. Njegov opsatnak je ugrožen podjednako od požara, klimatskih promjena i od jakih vjetrova.
Neki botaničari tvrde da Baobab može doživjeti starost od nekoliko hiljada godina. Ovo drvo je važno kao stanište za neke vrste ptica, koje na njemu prave svoja gnijezda. Unutar stabla se često skuplja voda, te se Baobab koristi i kao spremnište vode u sušnim područjima. U Africi se lišće i jezgra plodova koja rastu na ovom drvetu koriste za ishranu.
(izvor:geo)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen