Samstag, 30. Januar 2016

Gramofon ponovo živi




Muzika koja dolazi sa gramofonske ploče putem igle sa gramofona ponovo zagrijava srca, i pored toga što ponekad zna i zaškripati.
Ploče se ponovo vrte. Stare gramofonske ploče od crnog vinyla nadživjele su digitalne trendove. Prema poznatim podacima, u Njemačkoj je 2005. godine prodato oko pola miliona gramofonskih ploča, a u međuvremenu se prodaja utrostručila. Stara fabrika gramofonskih ploča „Gramofonové závody“ u Loděnicama u Češkoj, trenutno najveća fabrika gramofonskih ploča na svijetu, radi punom parom. Godišnje proizvede oko deset miliona komada gramofonskih ploča. Na repertoaru se ne nalaze samo klasici, kao što su to svekukupna djela Beatlesa i kako bi se to na prvi pogled moglo pomisliti.
Šta čini izazov u crnoj ploči. Strogo tehnički gledano, analogni prenos zvuka sa ploče ima dosta mana. Još uvijek su prisutni problemi sa pritiskom igle na ploču, što rezultira škripanjem, zatim slaba prigušena rezonanca, što dovodi do razmimoilaženja frekvencija koje dijele stereo kanale, što je daleko lošije riješeno nego što je to u digitalnom svijetu.
I pored toga, ostaje teško objašnjivi ostatak magije: Muzika sa analogne ploče u jednom dubljem, većem prostoru, prilikom slušanja, čini se da lebdi u tri dimenzije. A uz to, slušanje neke vrste muzike sa ploča, na primjer čisti latino, puno je bliži akustičnoj istini. Pri tome, ne treba zaboraviti ceremoniju raspakivanja velike crne ploče i njeno stavljanje na gramofon, jer u digitalnom svijetu tako nešto ne postoji.
Stoga nije čudo što se ljubiteljima ploča danas nude gramofoni, koji imaju vrijednost nekog automobila srednje klase. Tu dolaze proizvođači, kao što su Crosley iz Kentuckyja, koji kultivira retro trend, gramofoni u koferima, kao u pedesetim godinama. I ovdje su se ponovo umiješale firme koje proizvode elektroniku za zabavu, kao što su Sony, koji je početkom ove godine na tržište izbacio novi model gramofona pod imenom PSHX500, zatim Panasonic, koji je ponudio novu verziju kultnog gramofona Technics SL 1200, pod imenom SL1200GAE.
(izvor:faz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen