Samstag, 2. Januar 2016

Iz životinjskog svijeta: Hijerarhija crvenih usana

ns stumpfnasen affe
Iz svijeta prominentnih je poznato kako punačke usne djeluju na ljude. Pune crvene usne i kod jedne vrste majmuna igraju, takođe, veliku ulogu.
Jedan istraživač sa Univerziteta Western Australia, sa svojim timom, istraživao je usne crnog Beznosog majmuna iz Kine. Oni žive u velikim grupama, u kojima se mužjaci imaju glavnu riječ. Istraživači su fotografisali usne kod 15 majmuna i vrednovali učinak boje usana.
Rezultat: što su majmuni stariji, njihove usne su crvenije. Osim toga, u vrijeme parenja, usne kod mužjaka, koji stoje na višoj poziciji u hijerarhiji grupe, postaju crvenije, napisali su i izvještaju u stručnom časopisu Royal Society Open Science.
Objašnjenje ovog fenomena će biti izneseno u jednoj oširnijoj studiji. Naučnici u vezi toga imaju čak dvije teorije: Prva, da na osnovu boje usana mužjaka ženke procjenjuju da li im se parenje sa dotičnim mužjakom isplati, jer dobiti mlade sa nekim mlađim nije tako atraktivno kao sa onim glavnim. Druga teorija je da majmuni izbjegavaju nepotrebne sukobe, jer se hijerarhija u grupi čita direktno sa usana.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen