Montag, 25. Januar 2016

Argentina: Sa relija Dakar 2016.

argentina rely dakar
Ostaje nejasno zbog čega dječak u prvom planu slike podiže palac desne ruke u vis. Da li pri tome misli: Dobar auto? Sretan put? Ili sebi dozvoljava šalu, nadajući se da će ga vozač uzeti u auto kao autostopera? Reli Dakar je već odavno jedna izazovna projekcija za dječačke snove, ali i prave momačke fantazije
Prije nekoliko godina, reli se iz Afrike preselio u Južnu Ameriku, a ove godine se sedmicama provlačio kroz divljinu Argentine i Bolivije, na relaciji dugoj više od 9,000 kilometara. Ko u stvari, u te dvije sedmice trajanja završi trku i dođe do cilja stvarno je tvrd orah, barem tako tvrdi ovogodišnji šampion, Stephane Peterhansel, rekorder, koji je čak dvanaest puta bio pobjednik ovog relija. Reli je, inače, i za gledaoce veoma opasni spektakl. Ove godine je povrijeđeno 13 osoba u uvodnoj trci, a u sedmoj etapi jedan gledalac je poginuo. To je bio ukupno 67. smrtni slučaj u istoriji relija Dakar.
Ove godine, reli je vožen u trinaest etapa, od starta 3. januara u Buenos Airesu u Argentini, kroz divljinu Argentine i Bolivije, do cilja 16. januara u Rosariju, takođe u Argentini.
Od 347 vozila koja su se našla na startu, kroz cilj je prošlo njih 214, od toga 84 motocikla, 23 quadsa-četvorotočkaša, 66 automobila i 41 kamion.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen