Samstag, 23. Januar 2016

Serpentine u pakao: Najopasnija cesta na svijetu




Cesta u Turskoj, pod nazivom „Bayburt D915 Road”, duga oko 100 kilometara, sa 29 serpentina i bez bezbjedonosne zaštitne ograde, proglašena je najopasnijim putem na svijetu.
Dijelovi ove ceste budu zatvoreni za saobraćaj samo na nekoliko dana, u zimskom periodu, zbog snijega, leda i mećava. Prema web stranici dangerousroads.org ova cesta je opasnija čak i od zloglasne „Ceste smrti” u Boliviji. Ova, sada najopasnija cesta na svijetu, svake godine uzima je svoj danak velikim brojem žrtvam. Web stranica je Bayburt Road stavila na prvo mjesto najopasnijih puteva na svijetu.
Cesta polazi iz podnožja planine Soganli, viskoe 6.000 metara, a kako stoji u opisu, veći broj krivina se ne može savladati odjednom, nego tek manevrisanjem. Put su gradili ruski vojnici 1916. godine. Cesta nema nikakve zaštite sa strane provalije, a samo jaka zima i mećava su razlozi da se cesta zatvori na određeno vrijeme.
„Death Road“ u Boliviji, inače povezuje Amazonsku prašumu na sjeveru Bolivije, ili Yungas, s njenim glavnim gradom. Ona, takođe, nema zaštitne ograde, litica je duboka 1.968 metara, što svake godine bude uzrok za smrt oko 300 osoba. Dok „Cestu smrti“ u Boliviji danas koriste isključivo turisti, avanturisti, Bayburt cestu u Turskoj svakodnevno koriste mještani za svaki oblik transporta, od kamiona do motocikla.
„Ne postoje riječi kojima bi se mogla opisati opasnost koja vreba na ovoj cesti” stoji u opisu ceste na navedenom sajtu.
Nakon Bayburt ceste u Turskoj, na drugom mjestu na listi najopasnijih puteva nalazi se indijska cesta „Keylong-Kishwar Road“, duga preko 200 kilometara. Na pojedinim dijelovima ove ceste, provalija iza ruba cesta vertikalno je duboka po nekoliko stotina metara, a „preporučuje se” naročito kad puše jak vjetar.
Treći na listi najopasnijih puteva je „La piste de l’Amitie“ na Novom Zelandu, zbog veoma oštrih krivina i strmoglavnog uspona.
U prilogu nekoliko slika sa Bayburt ceste u Turskoj.
Lista naopasnijih puteva na svijetu:
1. Turkey – Bayburt Road,
2. India – Keylong-Kishtwar Road
3. New Zealand – Skippers Canyon Road
4. France – Italy border (in the Alps) – La piste de l'Amitie
5. Bolivia – Death Road
6. Pakistan – Fairy Meadows Road
7. Siberia – BAM road
8. Northern Peru – Ruta 3N
9. Iceland – Route 622
Source: dangerousroads.org
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen