Freitag, 22. Januar 2016

Kameleon: Brz na jeziku

kameleon
Kameleoni su, prije svega, poznati po promjeni boje njihovog tijela u skladu sa okolinom. Međutim, ova životinje ima još nekoliko začuđujućih osobina.
Na primjer, mogu pomjerati oči nezavisno jedno od drugog, pri čemu ne gube ništa na oštrini njihovog vida. Čak šta više, u tom pogledu sposobniji su od čovjeka, njihove oči imaju bolje sposobnosti od čovjekovih i mogu sasvim jasno vidjeti na udaljenosti od više kilometara.
Karakteristično za ove životinje je njihov brzi jezik kojim love svoj plijen, muhe, zrikavce. Kod nekih vrsta kameleona jezik je dva puta duži od tijela. Munjevitom brzinom ulove plijen i unesu ga u usta. Sve ovo potvrdili su naučnici sa američkog Brown univerziteta u njihovom izvještaju za Scientific Reports.
Rekorder je jedan mali kameleon, veličine ne veće od ljudskog palca, naziva Rhampholeon spinosus, čiji se jezik u jednoj stotinki sekunde ubrzava na 97 km/h. Da bi ulovio jednog zrikavca ne treba mu više od 20 milisekundi. Prema navodima naučnika, Rhampholeon se nalazi na drugom mjestu po brzini kretanja jezika.
Na prvom mjestu je jedan mini salamander čija je brzina jezika još veća.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen