Sonntag, 24. Januar 2016

Mostarska Tepa: Radovi u toku

Tepa dobiva 77 kamenih krovova

Tepa dobiva 77 kamenih krovova

Mostarska tepa će svojim izgledom uskoro biti potpuno uklopljena u ambijent stare gradske jezgre. Prva faza radova njezine rekonstrukcije biti će završena u idućih tri do četiri tjedna. Natkriti će se ukupno 400 četvornih metara prostora i to kamenim pločama po uzoru na ostale objekte u starom gradu.

Monumentalni štih
Krov će se uraditi na način da će se sastojati od ukupno 77 malih i 4 velika krova što će cijelim prostoru dati dodatni monumentalni štih, otkrio nam je to jučer projektant Alija Šunje kojega smo na tepi zatekli kako radoznalim građanima pojašnjava skori izgled poznatog mostarskog trgovačkog prostora.
Vrijednost nove faze obnove Tepe iznosi oko 300.000 KM. Izvođač radova je građevinska tvrtka  „Gradnja“ d.o.o. Mostar. U prvoj fazi, su urađeni zemljani radovi, struja, vodovodna i kanalizacijska infrastruktura i asfaltiranje platoa. Novac za rekonstrukciju druge faze izdvojili su Grad Mostar i međunarodna organizacija IFAD koja je dala značajan dio sredstava i za prvu fazu radova.
„Prema sadašnjim planovima projekt bi u cijelosti trebao biti završen u roku od godine dana. Sve ovisi od priliva sredstava. Cijeli prostor će u trećoj fazi radova također biti popločan kamenim podom debljine 10 centimetara. To će svemu dati jedan starinski izgled u kojemu će po uzoru na druge objekte u starom gradu preovladavati bijela boja. Ovaj dio grada će znatno dobiti na estetskom izgledu“, kazao je Šunje.

Bolja prodaja
Kompletna vrijednost projekta rekonstrukcije gradske tržnice Tepa iznosi oko milijun maraka
I trgovci tepe koji su do sada radili na otvorenom će nakon svega imati znatno bolje uvjete rada. Mostarska bura, česte kiše i ljetno jako sunce su mnoge od njih remetile jer su vrlo često zbog vremenskih uvjeta bili spriječeni raditi svoj posao. Oni se naročito raduju obnavljanju tepe.
„Jedva čekamo. Ne žalimo se jer, hvala Bogu, imamo što ponuditi i ljudi koliko toliko kupuju. Ipak smo sretni jer ćemo ubuduće imati bolje uvjete rada. Nadamo se i boljoj prodaji jer ćemo zbog ljepšeg okoliša sigurno imati i više posjetitelja“, kazao nam je jedan od prodavača. V.Ć.


(dnevnilist)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen